Poziţia UE privind statutul Ierusalimului
Poziţia Bruxellesului privind statutul Ierusalimului rămâne neschimbată după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul sfânt drept capitală a Israelului.
Corina Cristea, 21.12.2017, 13:27
Poziţia Bruxellesului privind statutul Ierusalimului rămâne neschimbată după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul sfânt drept capitală a Israelului – liderii UE rămân consecvenţi angajamentului lor ferm în favoarea soluţiei a două state, israelian şi palestinian. Este poziţia reiterată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter, în cursul recentului summit de la Bruxelles, în marja căruia, chestiunea extrem de sensibilă a statutului Ierusalimului a fost abordată în timpul unui dineu al şefilor de stat şi de guvern, la solicitarea Belgiei.
Vorbind în numele blocului comunitar, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, făcuse, deja, aceste precizări în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul isarelian Benjamin Netanyahu, care a pledat la Bruxelles ca europenii să urmeze exemplul liderului de la Casa Albă. Înaintea unei întâlniri cu miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene, Netanyahu a apreciat că decizia lui Donald Trump, condamnată de palestinieni şi de guverne europene, va contribui la pacea din Orientul Mijlociu. În opinia sa, anunţul preşedintelui american a reprezentat o recunoaştere a istoriei evreilor.
Condamnând puternic atacurile asupra acestora, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a subliniat, însă, că UE continuă să respecte acordul internaţional privind Ierusalimul: „Vocea Uniunii Europene a fost auzită foarte clar în toate colţurile lumii după ce preşedintele Trump a făcut anunţul privind Ierusalimul. Considerăm că Ierusalimul trebuie să fie capitala a două state – Ierusalimul de Vest pentru Israel şi Ierusalimul de Est pentru Palestina. Considerăm că singurul mod prin care putem să realizăm acest lucru este prin negocieri directe între părţi, pe baza frontierelor din 1967. Nu există nicio soluţie alternativă care să fie viabilă şi sustenabilă, care să indeplinească aspiraţiile celor două părţi şi să conducă la un consens legitim.”
Federica Mogherini şi-a exprimat, în acelaşi timp, speranţa ca tensiunile din Orientul Mijlociu să nu escaladeze în continuare, după protestele care au urmat recunoaşterii de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului.