Pilonul european al drepturilor sociale
Biroul de informare al Parlamentului European a organizat la Bucureşti dezbaterea cu tema Pilonul european al drepturilor sociale: un an după summit-ul de la Göteborg''.
România Internațional, 28.11.2018, 11:15
Biroul de informare al Parlamentului European a organizat la Bucureşti dezbaterea cu tema Pilonul european al drepturilor sociale: un an după summit-ul de la Göteborg’‘. Evenimentul, organizat în Parteneriat cu Institutul European din România, are loc la un an distanță după ce liderii europeni s-au reunit, la Göteborg, în Suedia, unde au semnat și adoptat Declarația Drepturilor Sociale care are la bază 20 de principii considerate necesare pentru existența unei piețe a muncii și a unui sistem de asistență socială moderne și funcționale.
Discuţiile de la Bucureşti din acest an s-au axat pe teme precum egalitatea de şanse, condiţii de muncă echitabile, protecţie socială şi incluziune, precum şi impactul revoluţiei digitale asupra pieţei muncii.
La eveniment a fost prezentă şi Maria Joao Rodrigues (S&D), deputat în Parlamentul European, membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale şi raportor pentru dosarul referitor la Pilonul european al drepturilor sociale. Deputatul european a declarat , printre altele, că pilonul european al drepturilor sociale reprezintă o iniţiativă importantă pentru toţi europenii şi că trebuie depuse eforturi pentru a transforma în realitate angajamentul de la Goteborg: În urma cu un an, ne-am întâlnit la Goteborg într-un summit care, pentru prima dată, a reunit toţi prim-miniştrii, toţi conducătorii instituţiilor europene, partenerii sociali şi societatea civilă. Toţi aceşti actori şi-au luat angajamentul să construiască în Uniunea Europeană un pilon social care să răspundă provocărilor curente. Şi sunt multe aceste provocări. Ne confruntăm cu o lume deschisă unde există o concurenţă foarte dură, unde slujbele noastre sunt în pericol, avem constrângeri mari aduse de schimbările climatice care ne cer să schimbăm politica energetică. Ne confruntăm cu tendinţe de îmbătrânire a populaţiei şi pe deasupra, în acest moment, suntem în cursul unei transformări care este pusă în mişcare de tehnologiile digitale. Toate aceste lucruri, laolaltă, schimbă lumea muncii, felul în care gândim competenţele. Iată provocarea. Credem că prim cooperarea europeană putem răspunde acestor provocări mult mai bine. Când e vorba de schimbările climatice, de acordurile comerciale, digitalizarea, în toate aceste aspecte trebuie să avem la îndemână, să ne sprijinim pe puterea UE. Dacă ne dorim ca cetățenii să susțină aceste ambiții, UE trebuie să fie atentă la problemele cetăţenilor, la viața lor, la condițiile de trai, la activitatatea lor profesională. Acestea toate trebuie îmbunătăţite. Deci ambiția pilonului social este acela de a actualiza standardele noastre sociale pentru a răspunde acestor provocari, dar și de a promova convergenţa economică și socială.
Pilonul European al Drepturilor Sociale, publicat de Comisia Europeană în aprilie 2017, este un ghid pentru obținerea unor rezultate eficiente în plan social și al ocupării forței de muncă, a cărui implementare se află în responsabilitatea guvernelor naționale.