Parlamentul întărește capacitatea UE de reacție în fața dezastrelor
Parlamentul European a aprobat reguli pentru ameliorarea reacției la dezastre aducând la zi mecanismul UE de apărare civilă și lărgind capacitatea de rezervă.
România Internațional, 06.03.2019, 08:16
Parlamentul European a aprobat reguli pentru ameliorarea reacției la dezastre aducând la zi mecanismul UE de apărare civilă și lărgind capacitatea de rezervă. Mecanismul UE de protecție civilă este un sistem de colaborare și ajutor reciproc. În cazul în care capacitatea unei țări de a reacționa la un dezastru este depășită, aceasta poate cere ajutor.
Deputații europeni au aprobat consolidarea mecanismului Uniunii Europene de apărare civilă, pentru a ajuta statele membre să reacționeze mai rapid și mai eficient la urgențe și dezastre. Aceștia propun ameliorarea ciclului de gestionare a riscului de dezastre punând în comun în mod mai eficient resursele de protecție civilă. Se va asigura o reacție mai eficientă a statelor membre la dezastrele naturale sau provocate de om. Va fi înființată o rezervă de resurse de urgență, numită RescEU, care va veni în completarea resurselor existente ale statelor membre. Aceasta urmează să fie activată numai atunci când resursele desfășurate de statele membre nu sunt suficiente. Rezerva comună europeană ar include resurse necesare precum avioane pentru stingerea incendiilor, pompe de apă speciale, spitale mobile și echipe medicale. Scopul este de a susține statele membre care au nevoie de resurse suplimentare pentru a face față unui dezastru – mai ales dacă mai multe țări se confruntă cu aceeași urgență în același timp. În anul 2017, 200 de oameni au murit în Europa din cauza dezastrelor naturale, iar pagubele materiale s-au ridicat la 10 miliarde de euro.
Dezastrele din Grecia (2018) și Portugalia (2017) au demonstrat că statele nu au îndeajuns de multe resurse pentru a reacționa eficient, a declarat raportoarea Elisabetta Gardini (PPE, Italia): Acest lucru este foarte departe de cetăţeni care, potrivit Eurobarometrului, continuă să-si dorească protecție civilă iar UE să fie alături de ei ori de câte ori se confruntă cu dezastre, deoarece autoritățile locale și naționale nu pot face faţă singure. Experiența ne-a arătat că aşa stau lucrurile. Din păcate, cu incendiile de vară din Portugalia și Grecia, unde s-au pierdut sute de vieți omenești, împreună cu daune economice imense, am văzut că Europa nu avea un mecanism de protecție civilă și nu era capabilă să abordeze simultan un număr de dezastre.
În urma negocierilor cu miniștrii UE, deputații au reușit să întărească noua rețea UE de informații asupra protecției civile, care va facilita mai multe schimburi între toți cei implicați în acțiuni de protecție civilă, în special tinerii profesioniști și voluntarii.
Textul final al mecanismului de apărare civilă va intra în vigoare după acordul final al Consiliului UE și se va aplica începând cu aceasta vară.