Noi propuneri privind utilizarea pesticidelor
În luna aprilie, Uniunea Europeană a decis să extindă interdicţia ce vizează trei neonicotinoide, la toate culturile în aer liber, cu scopul de a proteja biodiversitatea.
Monica Chiorpec, 03.09.2018, 11:56
În luna aprilie, Uniunea Europeană a decis să extindă interdicţia ce vizează trei neonicotinoide, pesticide considerate periculoase pentru albine, la toate culturile în aer liber, cu scopul de a proteja biodiversitatea.
Eric Andrieu, purtător de cuvânt al social-democraţilor din comitetul pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European, saluta la acel moment un vot esenţial pentru viitorul biodiversităţii şi al agriculturii noastre, fiindcă albinele polenizează 84% din culturile europene şi patru mii de varietăţi de plante, iar rata de mortalitate a albinelor atinge 80% în anumite regiuni ale Europei”, adăuga acesta. Zilele trecute, oficialul european a făcut din nou referire la necesitatea Uniunii Europene de a lucra în detaliu asupra cadrului legislativ privind pesticidele.
Este vorba de a lucra la îmbunătăţirea protocolului de utilizare a acestor substanţe. Noi suntem o instituţie cu atribuţii legislative, nu suntem un ONG. În calitate de Parlament European, avem responsabilitatea de a oferi elemente de analiză, de evaluare şi ameliorare Comisiei Europene, pentru ca aceasta să ţină cont de propunerile noastre, astfel încât să aplice o legislaţie îmbunătăţită. Puterea noastră de a influenţa deciziile Comisiei a accelerat, de fiecare dată, procesul de îmbunătăţire a legislaţiei. Am reuşit să influenţăm partea bugetară şi metodologia internă.
Este nevoie de mai multă coeziune în grupurile parlamentare, pentru a putea ajunge la o decizie. O afirm cu tărie, sper ca propunerile noastre să se ridice la înălţimea situaţiei în care ne aflăm. Îmi asum această responsabilitate şi sper ca, până în luna decembrie, să putem spune: Iată, Parlamentul European este conştient de importanţa acestui moment şi a făcut o propunere pe măsură.” Acest lucru mă animă, ca scop al misiunii care mi-a fost încredinţată. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii, în ceea ce priveşte viziunile şi alegerile.”
Termenul pesticide” este utilizat, generic, pentru toate substanţele chimice folosite pentru protejarea culturilor agricole împotriva dăunătorilor. Uniunea Europeană asigură un cadru legislativ bine structurat în ceea ce priveşte folosirea acestor substanţe în activităţile agricole care se desfăşoară în statele membre. Pe pagina web a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, efsa.europa.eu, pot fi găsite toate informaţiile actualizate privind legislaţia europeană în vigoare referitoare la pesticide.