Noi măsuri împotriva terorismului
Comisia Europeană ia noi măsuri pentru a restrânge și mai mult spațiul de manevră al teroriștilor și infractorilor, lipsindu-i de mijloacele necesare pentru planificarea, finanțarea și săvârșirea infracțiunilor.
România Internațional, 10.05.2018, 10:01
Comisia Europeană ia noi măsuri pentru a restrânge și mai mult spațiul de manevră al teroriștilor și infractorilor, lipsindu-i de mijloacele necesare pentru planificarea, finanțarea și săvârșirea infracțiunilor.
La şase luni după ce a prezentat pachetul antiterorism, Comisia Europeană ia noi măsuri pentru a priva teroriştii şi infractorii de mijloacele de acţiune şi de spaţiul de manevră. Comisia doreşte să impună obligativitatea includerii datelor biometrice în cărţile de identitate eliberate de statele membre, cum ar fi amprentele digitale, o măsură cuprinsă într-un pachet de propuneri privind securitatea UE. Potrivit estimărilor, 80 de milioane de europeni deţin în prezent carţi de identitate care nu pot fi citite automat şi nu sunt prevăzute cu elemente biometrice de identificare. In aceste condiţii, Comisia încearcă să contracareze contrafacerea de documente pe care teroriştii şi infractorii le pot folosi pentru a intra în UE dintr-o ţară terţă.
Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos: Granițe externe mai puternice și mai bine gestionate, facilitarea schimbului de informații, consolidarea rezistenței și protecția spațiilor publice, protejarea cetățenilorîn spaţiul online,intensificarea cooperării judiciare şi în domeniul aplicării legii. Astăzi adoptăm un alt set de reguli concrete pentru afi cu un pas înainte. Propunem ca, în decurs de 2 ani, toate documentele de identitate de hârtie să fie eliminate și ,în decurs de 5 ani, toate cardurile de identitate naționale să conțină un cip care să stocheaze o imagine biometrică și două amprente digitale. Niciun criminal sau terorist nu ar trebui să se poată ascunde în spatele cardurilor de identitate false.
Comisia propune, printre altele, şi interzicerea noilor substanţe chimice susceptibile să fie utilizate la fabricarea explozivilor artizanali şi întărirea controlului asupra celor care achiziţionează acest tip de produs. La capitolul combaterea finanţării terorismului, Comisia urmăreşte să autorizeze instituţiile de aplicare a legii şi birourile de recuperare a activelor (să aibă) acces direct, de la caz la caz, la informaţii bancare din registrele naţionale centralizate, care să permită autorităţilor să identifice băncile în care un suspect deţine unul sau mai multe conturi. În cele din urmă, se are în vedere actualizarea normelor UE privind exportul şi importul de arme de foc de uz civil, îmbunătăţind procedurile de control şi consolidând schimbul de informaţii.