Noi cote de pescuit în Marea Neagră
Consiliul UE a adoptat un regulament de stabilire, pentru 2019, a limitelor de captură pentru stocurile de pește cele mai importante din punct de vedere comercial din Marea Neagră. Regulamentul vizează Bulgaria și România.
România Internațional, 07.01.2019, 13:16
Consiliul UE a adoptat un regulament de stabilire, pentru 2019, a limitelor de captură pentru stocurile de pește cele mai importante din punct de vedere comercial din Marea Neagră. Regulamentul vizează Bulgaria și România.
Consiliul UE a adoptat un regulament privind posibilitățile de pescuit pentru 2019 la principalele stocuri de pește din Atlantic, din Marea Nordului şi din Marea Neagră. Cota de pescuit şi limita de captură pentru speciile şprot şi calcan sunt împărţite între Bulgaria şi România, iar pentru 2019, pescarii romani şi bulgari vor mentine pescuitul în Marea Neagră la acelaşi nivel ca în 2018. Pentru calcan, Comisia a ţinut cont de planul multianual de gestionare al Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană şi a propus o limită de captură de 114 tone. Pescuitul va fi limitat la 180 de zile pe an și va exista o interdicție totală privind pescuitul pe o perioadă de două luni (15 aprilie-15 iunie) pentru regenerarea speciilor. În cazul şprotului, Consiliul a hotărât să confirme propunerea Comisiei de menținere a limitei de captură pentru aceasta specie la 11 475 t.
Comisarul european pentru mediu Karmenu Vella: Am convenit asupra posibilităților de pescuit pentru pescarii europeni, sector cu un fond de peste 5 miliarde euro de care beneficiază aproximativ 50.000 de pescari. Noile prevederi vor continua să facă industria europeană a pescuitului extrem de profitabilă și în 2019. Am reușit să convenim asupra unor cote sporite comparativ cu anul trecut, pe deplin compatibile cu recomandările științifice, pe o serie de stocuri foarte importante, cum ar fi merluciu nordic, eglefinul nordic, stavridul negru și unele stocuri de homar norvegian. De asemenea, am luat decizii importante pentru a contribui la punerea în aplicare a interdicției privind practica neraţională a capturilor aruncate înapoi în mare. Consiliul a mai adoptat propunerea Comisiei privind posibilitățile de pescuit la șprot și calcan în Marea Neagră pentru anul 2019. Planul multianual de gestionare a pescutului de calcan, adoptat anul trecut de către Comisia Generală pentru Pescut în Marea Mediterană, a fost primul plan pentru Marea Neagră. Sunt încrezător că situația de calcan se va îmbunătăți și că pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat va fi redus substanțial.
Regulamentul va intra în vigoare imediat după publicarea în Jurnalul Oficial al UE şi se va aplica de la 1 ianuarie 2019.