Lege europeană pentru reducerea emisiilor de CO2
Deputaţii europeni au aprobat legislaţia pentru reducerea emisiilor de CO2 şi pentru finanţarea inovaţiei
România Internațional, 13.02.2018, 10:28
Pentru implementarea angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, Parlamentul European a adoptat o lege pentru reducerea emisiilor de CO2 din industria europeană. Obiectivul este de a reduce emisiile cu cel puţin 40% până în 2030 în comparaţie cu nivelurile din 1990, Uniunea Europeană ocupând locul 3 în lume la emisiile de carbon generate. Acest lucru înseamnă că numărul total al certificatelor de emisii va scădea într-un ritm mai rapid decât înainte: cu 2,2% pe an, în loc de 1,74%, începând cu 2021. Totodată, legislaţia adoptată de Parlament prevede dublarea capacităţii rezervei de stabilitate a pieţei ETS pentru a elimina certificatele aflate în exces pe piaţă (se vor absorbi până la 24% din certificatele aflate în surplus). Legea va permite şi crearea a doua fonduri pentru creşterea inovaţiei şi încurajarea tranziţiei către o economie bazată doar într-o mică măsură pe carbon.
Eurodeputata britanică Julie Girling, raportor în acest dosar: Nimic nu este niciodată perfect iar sistemul european de comercializare a emisiilor nu face excepţie, rămâne totuşi fundamentul politicii noastre de combatere a schimbărilor climatice. Am făcut tot ce am putut pentru a cădea de acord asupra unei actualizări ambiţioase. Sistemul european de comercializare a emisiilor are o istorie sinuoasă. Au fost multe întârzieri, multe probleme care au apărut în decursul anilor: de la un preţ al carbonului prea scăzut, pentru ca piaţa să fie funcţională, la problema foarte dificilă de a găsi un echilibru între ambiţiile noastre în domeniul mediului şi protecţia industriilor mari producătoare de energie din Uniunea Europeană. Totuşi acest sistem operează în 31 de ţări, restul lumii, din păcate, s-a mişcat foarte încet. Dar acum există un nou avânt. Avem un nou acord cu Elveţia, apoi trebuie să-i mulţumim preşedintelui Trump pentru planurile ambiţioase din California şi chiar în China se iau măsuri importante. Deci, acest acord este în contextul unei lumi care avansează. Avem nevoie de un sistem care să ne ajute să ne respectăm angajamentele de la Paris.
Parlamentarii europeni vor preveni, prin acesta lege, eventualele scurgeri de carbon, adică riscul ca unele companii să îşi mute producţia în afara UE din cauza politicilor privind reducerea emisiilor. Sectoarele cu risc mare vor primi certificate de emisii gratuite, iar sectoarele mai puţin expuse vor primi 30% gratuit. Piaţa carbonului din Europa implică 12.000 de platforme industriale.