La Bruxelles, conferinţă privind Siria
UE și ONU au coprezidat cea de-a doua conferință Sprijinirea viitorului Siriei și regiunii, care a avut loc la Bruxelles.
Florentin Căpitănescu, 26.04.2018, 11:29
UE și ONU au coprezidat cea de-a doua conferință Sprijinirea viitorului Siriei și regiunii, care a avut loc la Bruxelles. La conferință au fost reprezentate 85 de ţări si organizaţii ministeriale, precum şi peste 200 de organizaţii neguvernamentale. De altfel, prima zi a fost dedicată dialogului cu ONG-urile din Siria și din regiune, pentru recomandări operaţionale concrete. În cadrul pregătirilor pentru Conferință, Uniunea a consultat peste 100 de ONG-uri care activează în Siria, Liban, Turcia și Iordania. Potrivit Comisiei Europene, conferinţa a fost o ocazie de a anunța noi angajamente și eforturi suplimentare, în vederea permiterii accesului la locurile în care nevoia de ajutor este urgentă. Pentru că mulţi copii afectați de conflict nu au acces la un învățământ de calitate, au fost analizate probleme legate de educație.
Prezent la aceste discuţii, comisarul pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a declarat: Uniunea Europeană este cel mai important donator. Este o obligaţie să fim acolo, (n.red în Siria), să sprijinim, să investim, în cele din urmă. Nu doar în pace, în securitate, ci şi în tineri. Pentru că tinerii reprezintă viitorul, oriunde în lume. Nu putem să riscăm să pierdem nicio generaţie, în nicio regiune a lumii.
Cu ocazia Conferinţei, a fost organizat un eveniment care s-a concentrat pe rolul copiilor, al tinerilor și al învățământului superior, precum și pe oportunitățile antreprenoriale din regiune. De asemenea, a avut loc o dezbatere deschisă cu tineri, cu studenți și cu tineri antreprenori care sunt sprijiniți financiar de Uniune. Prima conferinţă dedicată Siriei a avut loc în aprilie 2017, în cursul căreia donatorii internaţionali au promis un ajutor de 5,6 miliarde de euro pentru 2017 şi de 3,5 miliarde de euro pentru perioada 2018 – 2020. Uniunea şi statele sale membre sunt cei mai mari donatori în Siria şi în regiune, cu peste 10,6 miliarde de euro pentru ajutor umanitar şi asistenţă pentru stabilizare începând cu 2011, anul în care a debutat conflictul sirian, indică datele Consiliului Uniunii Europene. Acesta apreciază că nu poate exista o soluţie militară la conflictul sirian şi susţine puternic activitatea emisarului special al ONU, precum şi convorbirile inter-siriene.