Investiţii pentru proiecte de infrastructură
Prin politica de coeziune, Uniunea Europeană investește 4 miliarde de euro în 25 de proiecte mari din zece state membre printre care și România.
România Internațional, 16.04.2019, 12:25
Prin politica de coeziune, Uniunea Europeană investește 4 miliarde de euro în 25 de proiecte mari din zece state membre printre care și România. Suma totală de investiții a acestor proiecte este de 8 miliarde de euro, incluzând cofinanțarea națională. României i se alocă 2 miliarde de euro.
Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de anvergură, totalizând fonduri de coeziune în valoare de 4 miliarde de euro pentru proiecte majore de infrastructură în zece țări. Combinate cu fonduri naționale, investițiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la 8 miliarde euro. Iată ce a spus comisarul pentru politică regională Corina Crețu:
Sunt foarte mândră să anunț, în numele Comisiei Europene, că s-au adoptat 25 de proiecte majore în valoare de 4 miliarde de euro în domenii cheie de investiții în UE cum ar fi: sănătate, transporturi, tehnologia digitală, mediu și energie. Numim proiecte de importanță majoră acele proiecte de amploare și de infrastructură care valorează peste 50 de milioane de euro, finanțate din politica de coeziune. Acest nou pachet de proiecte acoperă 10 state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România. In ciuda amplorii lor, aceste proiecte sunt personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice fiecarei țări și regiuni, cu un impact concret în viaţa cotidiană a cetățenilor.
Fonduri în valoare de un miliard de euro vor contribui la modernizarea centurii rutiere a Bucureștiului prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dublând benzile în ambele sensuri. Prin această investiție se va sprijini și construirea unei secțiuni de 50 km în partea de sud a noii autostrăzi orbitale a Bucureștiului. Tot în capitala României, fonduri europene de 97 de milioane euro vor finanţa lucrări în cadrul întregii magistrale 2 de metrou, incluzând linii noi și material rulant.
Pentru litoralul românesc al Mării Negre vor fi alocate peste 600 milioane de euro. Cu aceşti bani vor fi consolidate falezele, plajele vor fi refăcute prin aport de nisip iar fauna marină va fi mai bine protejată şi conservată. De asemenea, sistemul de canalizare din judeţul Timiş va beneficia de 135 de milioane de euro. 15 000 de locuitori vor fi racordați la rețeaua de apă potabilă și aproape 380 000 de oameni vor beneficia de apă potabilă de mai bună calitate.