Europa a lansat al șaptelea satelit de observare a Pământului
Europa îşi va spori reţeaua de dispozitive spaţiale cu rol de monitorizare a Terrei, odată cu lansarea satelitului Sentinel-3B
România Internațional, 28.05.2018, 09:20
Uniunea Europeană a lansat cel de-al șaptea satelit, Sentinel 3b, care va furniza date importante privind schimbările climatice prin care trece Planeta. Acțiunea face parte din programul Copernicus,o rețea de sateliți de observare ai Terrei lansaţi progresiv de Uniunea Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană. Noul satelit se va alătura satelitului Sentibel 3a, lansat anul trecut si care pluteste deasupra pamitnului la o altitudine de 815 kilometrri.
Președintele Agenției Spațiale Române, Marius Ioan Piso: Până acum s-au lansat 7 sateliți. Copernicus este un program de observare a Terrei care inițial a fost dedicat monitorizării mediului și pentru securitate. In prezent există un număr mare de senzori pe acesti sateliți care pot să dea informații despre tot felul de aspecte ale evoluției terestre ale evoluției atmosferei terestre, ale solului și de asemenea pot să asigure servicii de urgență cum ar fi monitorizarea inundațiilor sau a erupțiilor vulcanice. Ultimul satelit se numește Sentinel 3, care care mai multe instrumente cu scopul de a măsura topografia suprafeței mării, de a măsura temperatura mării și a suprafeței terestre, culoarea oceanului, culoarea Pământului, toate acestea cu mare precizie și siguranță. Rezultatele merg, în primul rând, spre sisteme de prevedere a vremii, a stării oceanelor care sunt foarte importante pentru Europa, pentru monitorizarea mediului și a climatului. Programul Copenicus continuă, se va ajunge la un număr de 10 sateliți, de 10 sisteme de senzori. Este prevăzut în continuare și în progranmele Agenției Spațiale Europene și ale Comisiei Europene. România participă de la început în acest program, iari în acest an vom organiza cea de a 6-a Conferință Regională Copernicus în București.
Primul satelit din constelatia Sentinel a fost plasat pe orbită în 2014. Echipat cu radare de ultimă tehnologie, doi sateliţi Sentinel-1 furnizează în prezent imagini ale Terrei ziua şi noaptea, indiferent de condiţiile meteorologice.O pereche de sateliţi optici, Sentinel-2, are drept misiune supravegherea suprafeţelor nou apărute din ape şi a coastelor. O sarcină utilă pentru mediu, agricultură şi securitate civilă. Un satelit Sentinel-5 P, care lucrează singur, observă compoziţia chimică a atmosferei din octombrie 2017. Noul satelit Sentinel 3b, lansat în această primăvară, are la bord o serie de instrumente de ultimă generaţie, și este fără îndoială cel mai complex satelit din misiunile Sentinel, au dezvăluit cercetătorii de la Agenția Europeană Spatială.