Dezvoltarea urbană în Uniunea Europeană
Viitorul oraşelor din Uniunea Europeană a fost dezbătut, la Bucureşti, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor din domeniul dezvoltării urbane din statele membre.
România Internațional, 21.06.2019, 11:47
Viitorul oraşelor din Uniunea Europeană a fost dezbătut, la Bucureşti, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor din domeniul dezvoltării urbane din statele membre. Evenimentul a avut ca scop adoptarea unui set de concluzii ministeriale sub forma Declaraţiei de la Bucureşti – Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană.
Bucureştiul a găzduit, săptămâna trecută, Reuniunea informală a miniștrilor UE responsabili cu dezvoltarea urbană. Punctul central al evenimentului l-a reprezentat adoptarea Declarației de la București, al cărei principal obiectiv este să deschidă calea pentru crearea unui cadru comun de acțiune în domeniul dezvoltării urbane în UE. Documentul va continua Agenda Urbană a Uniunii Europene, despre care comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, prezent la reuniunea de la Bucureşti, a spus că a fost unul dintre obiectivele importante ale mandatului său.
Corina Creţu a vorbit şi despre un proiect care vizează viitorul cadru pentru dezvoltarea urbană, prin care fiecare stat membru să fie obligat să acorde o sumă cât mai mare direct în administrarea oraşelor:
Prin politica de coeziune am adoptat şi am sprijinit întotdeauna toate măsurile care duc la dezvoltarea urbană a oraşelor. Am pus în centrul preocupărilor noastre cetăţenii, regiunile şi oraşele Uniunii Europene, iar investiţiile politicii de coeziune oferă oraşelor şi regiunilor sprijinul necesar pentru a face faţă provocărilor cu care acestea se confruntă, pentru a găsi soluiţi la problemele lor, precum şi pentrru a-şi valorifica potenţialul unic de dezvoltare. In perioada 2014-2020, aproximativ 111 miliarde de euro – jumătate din resursele Fondului de Dezvoltare Regională -, sunt alocate zonelor urbane.
Cred că este o dovadă clară a importanţei pe care politică noastră o acordă dimensiunii urbane. Prin Declaraţia de la Bucureşti mergem înainte, facem un pas înainte în direcţia realizării unui cadru general de lucru şi de acţiune pentru politica urbană. Eu cred că este foarte important să vedem rezultate concrete. De aceea, Comisia Europana, Digi Regio împreună cu Centrul de Cercetare al Comisiei Europene a prezentat o publicaţie privind viitorul oraşelor, soluţiile care se pot găsi la provocările cu care se vor confrunta oraşele. Avem mai multe parteneriate între Uniunea Europeană şi diferite state membre, oraşe şi asociaţii, iar aceste parteneriate au prezentat deja planuri de acţiune cu 114 propunei concrete.
Prezent la eveniment, Daniel Suciu, ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei public, a declarat că cel puţin 6% din alocarea naţională aferentă Fondului European de Dezvoltare Regională per stat membru va fi dedicată proiectelor urbane prin intermediul strategiilor de dezvoltare teritorială.