Dezvoltarea regională şi politica de coeziune după 2020
Pentru redresarea economiei Uniunii Europene şi pentru eliminarea decalajelor dintre statele membre, Comisia Europeană propune investiţii suplimentare prin politica de coeziune.
România Internațional, 12.07.2018, 14:27
Comisia Europeană a propus, în cadrul următorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, modernizarea politicii de coeziune. În valoare de 373 de miliarde de euro, politica de coeziune este principala sursă de investiţii în Europa şi are ca scop reducerea disparităţilor economice, sociale şi teritoriale de pe întreg teritoriul european. Viitoarea politică de coeziune va fi mai modernă şi mai uşor de utilizat, tocmai pentru a răspunde mai bine nevoilor cetăţenilor europeni. Va ajuta regiunile să-şi modernizeze industria, să investească în inovare şi va facilita tranziţia către o economie circulară, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Corina Crețu, comisarul pentru politică regională, a anunțat că Executivul european propune reducerea obiectivelor tematice. De la 11 obiective în perioada 2014-2020, noua politică de coeziune se va concentra pe 5 obiective:
”Am redus numărul de priorități la cinci: prima se referă la o Europă mai inteligentă, bineînțeles că vorbim de inovare, sprijinirea întreprinderile mici și mijlocii și transformare economică. În al doilea rând vorbim de o Europă mai ecologică care sprijină tranziția energetică și luptă împotriva schimbărilor climatice. Apoi avem în vedere o Europă mai bine conectată, aici este vorba despre transport și accesul la internetul în bandă largă. In al patrulea rând ne propunem o Europă mai socială; aici, politica de coeziune va investi în calitatea locurilor de muncă, educație, sănătate și incluziune socială și în final, dorim o Europă mai apropiată de cetățeni. Vreau să mai adaug că cea mai mare parte a investiției noastre se va axa pe primele două obiective:o Europă mai inteligentă și o Europă mai ecologică.
În prezent, România primește 25,2 miliarde de euro fonduri europene structurale și de coeziune nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru perioada 2014 – 2020, prin intermediul Politicii de Coeziune. In viitorul cadru financiar al Uniunii se prevede o creștere cu 8% a acestor fonduri. Bani vor fi folosiți în proiecte de infrastructură, precum construcția de autostrăzi și de căi ferate, sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, adaptare la schimbări climatice, reabilitare termică a clădirilor, investiții în resurse umane și multe alte obiective care urmăresc să întărească economia și să crească competitivitatea pe piață.