De ce este nevoie de o nouă Politică Agricolă Comună?
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker îşi propunea ca înainte de sfârşitul acestui an să fie discutată adoptarea unei comunicări referitoare la viitorul PAC, după anul 2020.
Ana-Maria Cononovici, 25.12.2017, 10:36
Prezent la a 3-a conferinţă referitoare la agricultură, Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură remarca faptul că simplificarea şi modernizarea sunt cuvintele cheie în acest proces şi obiectivele principale. Consultarea publică desfăşurată în luna februarie a arătat că preţurile în agricultură au scăzut semnificativ, iar incertitudinea pieţei s-a accentuat, printre altele din pricina factorilor macroeconomici, tensiunilor geopolitice, astfel încât este inhibată planificarea pe termen lung în acest sector, cu consecinţe grave asupra vieţii agricultorilor. În plus, s-a oservat trecerea de la comerţul multilateral la cel bilateral, ce necesită o mai bună analiză a avantajelor şi dezavantajelor şi o atenţie mai bună acordată sectoarelor mai sensibile. Agricultura mai este expusă şi migraţiei la scară mică, adică a deplasării oamenilor de la sat la oraş.
Comisarul european a afirmat că înţelege atractivitatea metropolelor europene cu care ne mândrim, dar şi-a exprimat şi îngrijorarea că dacă pleacă fermierii, iar apoi şi şcolile săteşti, agricultura rămâne fără viitor şi a adăugat: „Ca urmare a ultimilor doi ani, când agricultura a suferit provocări locale şi globale, provocări climatice şi în ceea ce priveşte resursele, anul acesta ne concentrăm pe analiza raportului dintre produse alimentare şi agricultură. Problema care se pune este viitorul sectorului alimentar şi agriculturii. Există susţinere publică a Politicii Agricole Comune, iar oamenii consideră că agricultorii au nevoie de susţinere directă, pentru menţinerea siguranţei alimentare europene şi că politica noastră agricolă ar trebui să aducă mai multe beneficii pentru mediu şi climat. Plăţile directe vor fi menţinute în noua PAC. Va fi păstrată structura esenţială, pe doi piloni a PAC, care este folositoare fermierilor şi zonelor rurale. Ştim că fermierii suferă provocări, fie că este vorba despre fenomene meteorologice extreme, nimeni nu este mai expus la acestea, fie că vorbim despre păstrarea sănătăţii animalelor şi plantelor. Dacă aceşti peste 20% dintre fermieri pierd peste 30% din venit în medie în ultimii 3 ani, nu cunosc nicio altă profesie care să ofere atâta nesiguranţă a venitului.”
O mai bună utilizare a noilor tehnologii se află, de asemenea, pe lista de intenţii a Comisiei Europene în privinţa restructurării PAC, astfel încât să se obţină o mai mare transparenţă şi siguranţă a pieţei. Încurajarea tinerilor să se apuce de agricultură, precum şi asigurarea coerenţei dintre PAC şi celelalte politici europene precum comerţul, migraţia, dezvoltarea sustenabilă sunt alte puncte de interes pentru noua PAC.