Consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene
România a lansat Consultările cetăţeneşti pentru viitorul UE. Obiectivul acestora este crearea unui cadru democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european
România Internațional, 18.05.2018, 09:39
România a lansat Consultările cetăţeneşti pentru viitorul UE. Obiectivul acestora este crearea unui cadru democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România şi pe cetăţenii săi, cât şi cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.
Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România au lansat o serie de consultări cetăţeneşti privind viitorul Uniunii Europene. Aceste dezbateri vor permite românilor să îşi facă auzită vocea, să îşi exprime părerile asupra modului în care sunt elaborate şi implementate politicile europene. Românii își doresc o Europă unită, în care libertatea de circulație și siguranța cetățenilor să fie o prioritate. Este concluzia primei consultări cetăţeneşti organizate la Bucureşti de Ziua Europei. In baza celor aproximativ 200 de opinii exprimate, a reieşit că priorităţile României în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului UE ar trebui să fie: consolidarea proiectului european (58%), promovarea setului de valori pe care se fundamentează UE (48%), menţinerea securităţii interne a UE (36%).
În ce priveşte consolidarea proiectului european, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat importanţa coeziunii şi a implicării sporite: Uniunea Europeană poate fi mai puternică doar dacă reuşeşte să le implice pe cele 500 de milioane de persoane pe care îi reprezintă. În acest sens, avem astăzi în sală un număr important de specialişti, dar şi foarte mulţi tineri. De fapt, ne-am propus, în ultimele luni – nu doar eu, ca ministru delegat pentru afaceri europene, ci întregul Guvern – să îi implicăm foarte mult pe cei tineri în procesul dezbaterilor publice…Comisia Europeană va lansa un chestionar pe care-l puteți completa și puteți veni cu viziunea dvs. pentru ca la finalul acestor dezbateri, care vor continua în următoarele luni, să reunșim să avem o imagine de ansamblu a ceea ce ar trebui să fie Europa de mâine. Ori, noi ne dorim într-adevăr să avem un număr important de cetățeni români care să participe la această dezbatere. De aceea, consultările de astăzi au loc, aici, la Bucuresti, dar vor exista și altele care vor avea loc peste tot în țară.
Rezultatele consultărilor cetăţeneşti din statele membre vor fi utile în definirea, la nivel european, a prioritătilor politice de acţiune ale Uniunii pentru următorii ani. Acest proces are o importanță aparte din perspectiva deținerii de catre România a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 și a reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Sibiu, la 9 mai 2019, prilej cu care liderii europeni vor face un bilanț al procesului de reflecție privind viitorul UE și vor discuta viitoarea Agendă Strategica a UE ( 2019-2024).