Comisia Europeană propune reforme ale politicii vizelor
Comisia Europeană a propus, la mijlocul lunii martie, reformarea politicii comune în domeniul vizelor pentru a o adapta la evoluţia preocupărilor în materie de securitate
România Internațional, 03.04.2018, 10:21
Comisia Europeană a propus, la mijlocul lunii martie, reformarea politicii comune în domeniul vizelor pentru a o adapta la evoluţia preocupărilor în materie de securitate, la provocările legate de migraţie şi la noile oportunităţi oferite de evoluţiile tehnologice.
Din 2009 încoace,numărul cererilor de vize UE a crescut cu 50 %, de la 10,2 milioane la 15,2 milioane în 2016. Această tendinţă arată că mobilitatea este în creştere la nivel mondial şi se datorează, în special, oportunităţilor de călătorie din ce în ce mai ieftine şi mai la îndemâna tuturor. Astfel, Comisia Europeană doreşte să faciliteze călătoriile persoanelor care vin în UE pentru turism, afaceri sau din motive familiale prin proceduri mai simple, mai rapide şi mai sigure. Se va putea solicita o viză cu mai mult timp înainte, de a depune şi de a semna un formular de cerere de viză pe cale electronică, iar răspunsul va fi mai rapid prin reducerea termenelor pentru luarea deciziilor. În scopul de a facilita călătoriile turistice de scurtă durată, se va introduce posibilitatea de a elibera vize la frontierele externe, în cadrul unui regim special cu titlu temporar şi în anumite condiţii stricte. În acelaşi timp, persoanele de încredere care călătoresc cu regularitate vor putea beneficia de o viză cu intrări multiple armonizată, cu un termen de valabilitate cuprins între un an şi cinci ani. Reforma vizelor este destinată în special reducerii fenomenului migraţiei din Orientul Mijlociu şi din Africa.
Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migratie, afaceri interne şi cetăţenie: Majoritatea celor care intră în Uniunea Europeană sunt simpli călători, însă unii nu sunt, deci noi trebuie să-i detectăm şi să le împiedicăm intrarea. Din acest motiv, vom revizui în curând Sistemul de Informaţii privind Vizele pentru a permite o verificare mai rapidă şi mai eficientă a datelor privind solicitanţii de viză şi deţinătorii de vize. Vom păstra porţile Europei deschise pentru călătorii fideli, dar le vom închide pentru cei care reprezintă o amenintare la adresa securităţii. Dar politica noastră privind vizele nu este o politică autonomă. Este profund legată de politicile noastre globale privind migraţia şi mobilitatea. Prin reforma de astăzi ne vom asigura că politica noastră comună în materie de vize contribuie la îmbunătăţirea cooperării cu ţările terţe atunci când vine vorba de returnarea migranţilor ilegali.
Modificările propuse de CE la Codul de vize constituie primul pas al reformei politicii comune a UE în domeniul vizelor – o propunere de actualizare a Sistemului de informaţii privind vizele va urma în primăvara acestui an.