Combaterea afecţiunilor psihice în UE
Combaterea afecțiunilor psihice și neurologice în rândul unei populații tot mai îmbătrânite necesită o colaborare științifică îmbunătățită. Grupul STOA din Parlamentul European
România Internațional, 07.06.2019, 11:05
Combaterea afecțiunilor psihice și neurologice în rândul unei populații tot mai îmbătrânite necesită o colaborare științifică îmbunătățită. Grupul STOA din Parlamentul European aduce la aceeași masă parlamentari și cercetători pentru a discuta posibilele soluții.
În contextul îmbătrânirii populației, sănătatea mintală a devenit o problemă prioritară pentru toate statele europene. Se estimează că unul din trei cetățeni ai Uniunii Europene va fi afectat de o boală neurologică sau psihică pe parcursul vieții. Statisticile sunt sunt mutl mai îngrijorătoare, deoarece situația se va înrăutăți pe măsură ce populația va îmbătrâni iar speranța de viață va crește. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, 11% dintre europeni sunt atinşi de o formă de boală mintală, în fiecare an.
Tulburările mintale reprezintă aproximativ 22 % din cazurile de handicap din Europa și acoperă o arie vastă (de la depresie la boala Alzheimer, stres post-traumatic și schizofrenie). În prezent, în UE, numai jumătate din persoanele care suferă de o tulburare mintală gravă, și într-o mai mică măsură cele cu tulburări psihice slabe/moderate, beneficiază de un tratament corespunzător. Iar pentru prevenirea tulburărilor mintale și promovarea sănătății mintale se iau și mai puține măsuri. Grupul pentru Viitorul Științei și Tehnologiei din Parlamentul European, care organizează întâlniri între parlamentari și cercetători, consideră că pentru a aborda cu succes această problemă, trebuie consolidate legăturile dintre lumea politică și lumea științifică.
Eurodeputatul austriac Paul Rübig de la Grupul Partidului Popular European, a declarat: Tulburările psihice sunt o problemă globală. Desigur, dacă vom lucra împreună, în toate cele 28 de state membre ale UE, având acces la o cantitate mare de informații și date, ne vom putea extinde cunoașterea asupra acestor probleme, iar cunoașterea reprezintă cheia rezolvării lor.
În urmă cu mai bine de 10 ani, Direcția Generală Sănătate și Siguranţă Alimentară din cadrul Comisiei Europene a publicat o carte verde referitoare la dezvoltarea unei strategii europene privind sănătatea mintală. Apoi a fost lansat Pactul european pentru sănătate mintală și bunăstare care a fost urmat de o acțiune comună de trei ani (2013-2016).Acțiunea comună a avut ca rezultat un cadru de acțiune privind sănătatea mintală și confortul psihologic, care oferă recomandări de politici pe care țările din UE sunt invitate să le aplice. Si tot din 2013, Uniunea Europeană finanțează Proiectul Creierul Uman, un proiect în care s-au investit peste 1,9 miliarde euro și care încearcă să reproducă funcțiile creierului cu ajutorul unui computer.