Centrul ştiintific pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare
Comisia Europeana a lansat, pe 13 martie, la Strasbourg, Centrul de cunoştinte pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare, dirijat de Centrul Comun de Cercetare.
România Internațional, 15.03.2018, 11:03
Comisia Europeana a lansat, pe 13 martie, la Strasbourg, Centrul de cunoştinte pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare, dirijat de Centrul Comun de Cercetare. Decizia a fost luată ca reacţie la preocupările consumatorilor referitoare la calitatea alimentelor şi la practicile frauduloase din sectorul alimentar. Centrul, o reţea formată din experţi ai Comisiei şi experţi externi, va sprijini factorii de decizie de la nivelul UE şi autorităţile naţionale prin facilitarea accesului la informaţii şi prin schimbul de cunoştinte ştiinţifice actuale privind fraudele alimentare şi aspectele legate de calitatea produselor alimentare. Preocupările legate de fraudele alimentare şi de calitatea alimentelor subminează încrederea consumatorilor şi afectează întregul lanţ de aprovizionare cu alimente din Europa, de la fermieri până la comercianţii cu amănuntul. Consumatorii pot fi expuşi unor practici de marketing incorecte, în special în ceea ce priveşte produsele alimentare cu compoziţie foarte diferită, vândute pe pieţe diferite în ambalaje similare.
Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, care se ocupă de Centrul Comun de Cercetare, a declarat la lansarea noului Centru: Calitatea mâncarii şi combaterea fraudei alimentare sunt domenii în care ştiinţa poate să-şi demonstreze, foarte direct şi concret, utilitatea pentru cetăţteni. Calitatea alimentelor pe care le consumăm este importantă pentru noi toţi, ca părinţi, consumatori. De vreme ce fraudele alimentare reprezintă activităţi infracţionale transnaţionale, UE joacă un rol evident în contracararea acestor practici. Lansarea Centrului de Cunoştinte pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare este un pas important în direcţia cea bună. Centrul va contribui la protejarea integrităţii lanţului alimentar al UE şi la garantarea calităţii produselor alimentare.
Noul centru va coordona activităţile de supraveghere a pieţei, cum ar fi cele privind compoziţia şi proprietăţile organoleptice ale alimentelor prezentate în acelasi ambalaj al aceleiaşi mărci pe mai multe pieţe din UE. De asemnea, va opera un sistem de informare şi avertizare timpurie în cazurile de fraude alimentare, de exemplu prin monitorizarea mass-mediei şi furnizarea acestor informaţii publicului larg; va interconecta sistemele de informaţii ale statelor membre şi ale Comisiei, de exemplu bazele de date care descriu compoziţia anumitor produse agroalimentare cu valoare înaltă, cum ar fi vinul sau uleiul de măsline. Centrul de cunoştinţe pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare va produce buletine informative, hărţi interactive, baze de date şi rapoarte periodice şi va face publice aceste informaţii. Centrul de cunoştinţe va fi finanţat de Comisia Europeană şi va completa Reţeaua UE împotriva fraudelor alimentare, furnizând o interfaţă între ştiinţă şi elaborarea politicilor în domeniu.