CE vrea reguli noi în domeniul fiscalităţii
Comisia Europeană doreşte vot cu majoritate calificată pe deciziile de politică fiscală.
România Internațional, 29.01.2019, 11:27
Comisia Europeană doreşte vot cu majoritate calificată pe deciziile de politică fiscală. Comisarul Pierre Moscovici susține că este nevoie de o suveranitate europeană pentru ca economia europeană să fie competitivă în raport cu celelalte economii ale lumii.
Comisia Europeană a lansat dezbaterea privind reformarea procesului decizional în anumite domenii ale politicii fiscale a UE. Dezbaterea vine în contextul în care statele membre ale UE cooperează între ele pentru a combate evaziunea fiscală transfrontalieră și pentru a promova concurența loială pe piața unică. Se doreste trecerea la regula majorităţii calificate în adoptarea deciziilor privind fiscalitatea, decizii care în prezent necesită un vot unanim al tuturor statelor membre. Oficialii europeni susţin că adesea, unanimitatea nu poate fi atinsă cu privire la inițiativele fiscale cruciale și poate duce la întârzieri costisitoare și la politici sub nivelul optim.
În cadrul votului cu majoritate calificată, statele membre ar fi în măsură să ajungă la compromisuri mai rapide, mai eficace și mai democratice în materie de fiscalitate, valorificând întregul potențial al acestui domeniu de politică. De asemenea, în cadrul procedurii legislative ordinare, deciziile fiscale ar beneficia de contribuții concrete din partea Parlamentului European, asigurându-se astfel o mai bună reprezentativitate a opiniilor cetățenilor și o responsabilitate crescută.
Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a declarat: Luăm în considerare faptul că impozitarea a devenit o problemă importantă în dezbaterea publică europeană pentru companiile noastre și pentru statele noastre. Prin urmare, solicităm statelor membre să înceapă discuţiile despre cum să luăm decizii mai eficient în acest domeniu strategic. În patru ani am adoptat 14 directive împotriva fraudei fiscale.Unii miniştrii m-au întrebat de ce avem nevoie de o majoritate calificată, având în vedere că deja au fost făcute destule lucruri. De fiecare dată când mass-media a identificat un scandal fiscal, Comisia a reacţionat.
Comisia invită statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European şi toate părţile interesate să se implice în dezbaterea privind votul cu majoritate calificată în poltica fiscală a UE şi să definească în timp util o abordare pragmatică pentru punerea sa în aplicare.