CE avertizează în legătura cu calitatea aerului
România va aloca 33 milioane de lei pentru a îmbunătăţi calitatea aerului după ce a fost avertizată de către Comisia Europeană că nu ia măsuri pentru a limita expunerea cetăţenilor la poluanţii din atmosferă.
România Internațional, 06.02.2018, 13:02
Poluarea atmosferică râmâne cel mai mare pericol pentru sănătatea europeanilor. Concentraţiile poluanţilor atmosferici continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. Sunt vizate 9 state europene, inclusiv România, state care riscă să fie sancţionare pentru că depăşesc limitele de emisii fixate în Uniunea Europeană. In pofida avertismentelor repetate ale Comisiei, aceste ţări nu au luat, până acum, măsuri pentru diminuarea poluării aerului.
La o întâlnire cu miniştrii mediului din cele 9 state membre, organizată la Bruxelles, comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a cerut acestor state să ia măsuri urgente pentru reducerea poluarii: Comisia a afirmat în mod constant faptul că doreşte să se implice considerabil în chestiunile majore. Si nu există ceva mai important decât prevenirea pierderii de vieţi omeneşti cauzate de poluarea aerului. Mai întâi, doresc să subliniez că am invitat miniştrii la Bruxelles, deoarece principala mea preocupare, de fapt preocuparea principală a Comisiei, este protejarea cetăţenilor europeni. Atunci când mă refer la cetăţeni, mă refer la persoanele care suferă deja din cauza poluării şi la toate celelalte care sunt expuse riscurilor. Mă gândesc la copiii care au astm şi la părinţii lor, la părinţii care suferă de boli pulmonare obstructive şi la copiii lor. Miniştrii au declarat că înţeleg faptul că, pentru a dobândi credibilitate în faţa cetăţenilor, trebuie întreprinse acţiuni eficace, ceea ce înseamnă că trebuie să se respecte procesul care asigură înfăptuirea respectivelor acţiuni. Intâlnirea de astăzi a avut loc nu numai cu sprijinul deplin al preşedintelui Juncker, ci şi cu sprijinul deplin al celor 500 de milioane de cetăţeni. Suntem, de asemenea, hotărâţi – în calitate de Colegiu – să acţionăm în ceea ce priveşte această problemă cu seriozitatea care se impune.
Datele Agenţiei Europene de Mediu arată că peste 400 de mii de oameni îşi pierd viaţa prematur, în fiecare an, în Uniunea Europeană, iar mulţi oameni suferă de boli respiratorii şi cardiovasculare din cauza expunerii la poluare, Toate acestea generează costuri de miliarde de euro pe an în domeniul sănătăţii. Dacă ne referim la România, peste 25.000 de decese premature se înregistrează în fiecare an din cauza aerului poluat.Cele mai mari probleme se înregistrează în marile aglomerări urbane, acolo unde stilul de viaţă şi în special traficul intens generează emisii şi noxe ridicate. In acest sens, România a anunţat că va aloca în acest an suma de 13 milioane de lei pentru Programul de dezvoltare şi optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, respectiv 20 milioane de lei pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului.