Carta Alba” Prioritățile României și Președinția Consiliului UE
Institutul ASPEN a lansat Carta Albă Prioritățile României și Președinția Consiliului Uniunii Europene...
România Internațional, 07.12.2018, 09:39
Institutul ASPEN a lansat Carta Albă Prioritățile României și Președinția Consiliului Uniunii Europene, lucrare care sintetizează contextul european în care România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar şi problemele cu care se confruntă atât blocul comunitar, cât şi ţara noastră. Clara Volintiru şi Maria Popescu sunt autoarele acestui studiu care se adresează atât decidenţilor, cât şi publicului larg.
Aflăm mai multe de la Clara Volintiru, conf. univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din București : Este un material de sinteză, sinteza documentelor oficiale care, de multe ori, nu sunt accesibile publicului larg, dar este o sinteză menită atât specialiştilor, cât şi mediului universitar, jurnaliştilor şi oricăror persoane interesate de priorităţile României în contextul european. Materialul vizează atât Preşedinţia României la şefia UE, din perioada de la începutul anului 2019, cât şi priorităţile strategice la nivel sectorial ale României pentru perioada următoare pentru viitorul cadru financiar multianual, eventual. Materialul este structurat în trei părţi principale. Prima parte are o analiză din perspectiva unor consultări publice, pe care le-am realizat în diverse ţări din Europa Centrală şi de Est cu specialişti în domeniu, consultări cu privire la provocările pe care le întâmpină UE în momentul de faţă. De la viziuni persistente de dezvoltare până la probleme de ordin politic, electoral şi, nu în ultimul rând, provocările tehnologice, revoluţia industrială 4,0 şi altele. Deci, iată că prima parte încearcă să traseze contextul şi provocările în care se regăseşte UE astăzi.
Partea a doua are o analiză concentrată atât pe Românei, cât şi pe UE, inventariind provocările şi oportunităţile pe care ţara noastră şi UE le întâmpină în perioada Preşedinţiei. Facem această analiză de context pentru că noi considerăm că priorităţile pe parcursul Preşedinţiei, şi nu numai, trebuie să se axeze pe realităţile cu care ne confruntăm şi nu doar pe o lista de dorinţe aşa generală, şi stunci această contextualitate ne permite, în partea a treia a studiului, să inventariem configuraţia Consiliului, care sunt temele de interes pentru România, din punct de vedere al propunerilor de politici publice, care sunt deja pe circuitul decizional european.
Materialul poate fi accesibil online, pe pagina Institutului ASPEN, cât și pe pagina Facultății de Relații Economice Internaţionale din cadru Academiei de Studii Economice.