Antisemitismul este în creştere în Europa
Antisemitismul este în creştere, arată sondajul realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene realizat în 12 ţări unde trăieşte o proporţie de 96% din populaţia evreiască din blocul comunitar.
România Internațional, 20.12.2018, 10:21
Antisemitismul este în creştere, arată sondajul realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene realizat în 12 ţări unde trăieşte o proporţie de 96% din populaţia evreiască din blocul comunitar.
Majoritatea evreilor din Europa consideră ca antisemitismul s-a agravat în ultimii ani, relevă un studiu realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Sunt rezultate îngrijorătoare, care confirmă importanța acțiunilor întreprinse de Comisia Europeană și pe care aceasta continuă să le desfășoare pentru combaterea antisemitismului. Studiul a fost realizat în 12 state europene unde trăiesc 96 la sută dintre evreii europeni.
Comentând rezultatele sondajului, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus: În acest sondaj reprezentativ realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale, realizat pe un eşantion de 16.300 de evrei din 12 state ale UE, 9 din 10 respondenți afirmă că, în opinia lor, antisemitismul a crescut. 85% dintre respondenți consideră că antisemitismul este cea mai gravă problemă socială; 79% dintre cei care au fost victimele unor acte de hărţuire antisemită nu au raportat poliției sau oricărei alte organizații respectivele incidente. Anul viitor vom face bilanțul a ceea ce am făcut până acum.
Sondajul european mai arată că mai mult de o treime dintre persoanele intervievate evită să participe la evenimente dedicate evreilor sau să viziteze locuri evreiești deoarece nu se simt în siguranţă. De asemenea, același procentaj s-a gândit să emigreze. Creşterea antisemitismului în Europa este deosebit de îngrijorătoare în mediul online, motiv pentru care Comisia Europeană a propus începând din 2016 un Cod de conduită privind discursurile ilegale de incitare la ură în mediul online. Recent, Comisia a propus un act legislativ prin care să se asigure faptul că orice conţinut cu caracter terorist din mediul online este eliminat în termen de o oră de la emiterea unui ordin de îndepărtare de către autorităţile naţionale competente. În iunie 2016, Comisia Europeană a lansat Grupul la nivel înalt privind combaterea rasismului, a xenofobiei şi a altor forme de intoleranţă în vederea intensificării cooperării și a coordonării, a prevenirii și a combaterii în mod mai eficient a infracțiunilor motivate de ură și a discursurilor de incitare la ură. Este o reţea care reuneşte toate cele 28 de state membre ale UE, organizaţii internaţionale şi organizatii ale societatii civile, prin care CE urmăreşte această problemă.