Agenda culturală UE pentru 2021-2027
Comisia Europeană lucrează la o nouă Agendă pentru cultură, pentru perioada 2021-2027, care ar trebui să treacă de votul final al Parlamentului şi Consiliului în cursul anului viitor.
Luana Pleşea, 13.07.2018, 13:04
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, cetăţenii europeni recunosc că, într-adevăr, cultura este factorul cel mai important în crearea unei comunităţi. Din 2007, UE are o agendă culturală comună, care răspundea, la momentul iniţierii ei, necesităţii de a contribui la o colaborare pe acest domeniu între statele membre, colaborare pe care statele însele o doreau. În prezent, Comisia Europeană lucrează la o nouă Agendă pentru cultură, pentru perioada 2021-2027, care ar trebui să treacă de votul final al Parlamentului şi Consiliului în cursul anului viitor.
Încă din 2007, Agenda culturală europeană s-a orientat pe trei axe: dialogul intercultural şi diversitatea culturală, contribuţia sectoarelor culturale şi creative la economie, poziţia Europei pe scena internaţională. Ce este diferit în viitoarea agendă culturală comună tuturor statelor comunitare ne spune Monica Urian, Policy Officer în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură a Comisiei Europene:
Nu am realizat o revoluţie, ci o evoluţie a agendei, pentru că am primit un feedback foarte bun din partea statelor membre, pe care le-am consultat. Am făcut şi o consultare cu societatea civilă, cu beneficiarii programului actual şi am decis doar să schimbăm anumite unghiuri de intervenţie, dar cele mai mari axe au rămas destul de similare. Poate cea mai mare diferenţă este la nivel social. Prima axă de intervenţie este socială, în sensul stimulării contribuţiei culturii la integrarea socială. Vom continua să lucrăm pe mobilitate, de exemplu mobilitatea artiştilor, dar într-o formă mai intensă, şi legătura cu sănătatea, cu starea de bine, cu rezilienţa societală, lucrând pentru a crea această comunitate culturală, acest spaţiu comun european în cultură. Celelalte două axe sunt în continuare sprijinirea contribuţiei economice a sectoarelor culturale şi creative şi dimensiunea internaţională, care este din ce în ce mai importantă şi unde avem în ultimii doi ani un impuls fantastic, datorită faptului că avem o comunicare împreună cu Serviciul European de Acţiune Externă, care propune o strategie a relaţiilor culturale internaţionale ale Europei. Deci, această axă se vede mai puternic în agenda actuală”.
UE nu are competenţe directe în cultură. De aceea, agenda culturală europeană nu le impune statelor membre să facă anumite acţiuni, ci aduce împreună reprezentanţi din toate guvernele UE, în jurul aceleiaşi teme, pentru a face schimb de idei şi experienţe. Participarea la grupurile de lucru ale Comisiei este pe bază voluntară şi se pare că tocmai asta a făcut ca iniţiativa să aibă succes. Agenda culturală europeană arată că rolul regiunilor şi al oraşelor este din ce în ce mai important. Monica Urian, Policy Officer Comisia Europeană:
O iniţiativă precum Capitalele Europene ale Culturii s-a dovedit să fie în multe cazuri o oportunitate incredibilă. Şi asta pentru că oraşele au înţeles că a avea o strategie culturală pe termen lung este un factor de bază al identităţii lor ca oraş, dar şi al locului lor în lume. Astfel au reuşit să atragă turişti, deci şi investiţii. Dar în primul rând au reuşit să creeze o mândrie a propriilor locuitori faţă de ce reprezintă oraşul, care sunt valorile lui, care este istoria lui. Deci credem că fiecare comunitate are nevoie de o strategie şi mai ales să pornească de la cine sunt ei de fapt, ce valori doresc să vehiculeze prin această strategie prin cultură. Pentru că întotdeauna cultura vorbeşte mult mai mult decât despre muzică, teatru, design… Are valori profunde şi este şi motivul pentru care este atât de importantă în ziua de azi şi e atât de important să aibă în spate valori europene”.