Acordul comercial UE-Vietnam
Comisia Europeană a adoptat acordul comercial şi acordul de investiţii UE-Vietnam, care oferă oportunităţi economice semnificative.
România Internațional, 25.10.2018, 08:30
Comisia Europeană a adoptat acordul comercial şi acordul de investiţii UE-Vietnam, care oferă oportunităţi economice semnificative. Practic, acordul comercial va elimina toate taxele vamale aplicabile mărfurilor comercializate între cele două părți.
Comisia Europeană a aprobat proiectul unui acord comercial și de investiții UE-Vietnam. Acordul va elimina toate taxele vamale aplicabile mărfurilor comercializate între cele două părți şi va include un angajament ferm, cu caracter juridic obligatoriu, privind dezvoltarea durabilă, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a drepturilor lucrătorilor, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice. La intrarea în vigoare a acordului, la începutul anului viitor, Vietnamul va elimina 65 % din taxele la import aplicate exporturilor UE. Restul taxelor vor fi eliminate treptat pe parcursul unei perioade de 10 ani. Acordul conține, de asemenea, dispoziții specifice vizând să elimine barierele netarifare din sectorul autovehiculelor și va oferi protecție pentru 169 de produse alimentare și băuturi tradiționale europene în Vietnam, cunoscute sub numele de indicații geografice. Prin intermediul acordului, întreprinderile din UE vor participa în mod egal cu întreprinderile vietnameze la licitații de achiziții publice ale autorităților vietnameze și întreprinderilor de stat.
Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: Aceste acorduri sunt importante din diverse motive. Ele vor contribui la creșterea comerțului și a investițiilor, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Prin stimularea comerțului cu una dintre cele mai dinamice economii din Asia de Sud Est, companiile europene vor beneficia de un acces preferențial la piața în creștere și în plină dezvoltare a Vietnamului, cu peste 92 de milioane de consumatori, iar exportatorii din Vietnam vor avea acces mai ușor în Europa pentru produsele lor.Prin acordurile noastre, contribuim, de asemenea, la diseminarea standardelor europene ridicate și la crearea posibilităților pentru discuții aprofundate privind drepturile omului și protecția cetățenilor.
După Singapore, Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE ca mărime din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), înregistrând un comerț cu mărfuri în valoare de 47,6 miliarde de euro pe an și cu servicii în valoare de 3,6 miliarde de euro.
Vietnamul exporta în UE echipamentele de telecomunicații, îmbrăcăminte și produsele alimentare, iar UE exportă în principal în Vietnam mărfuri precum utilaje și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole