Absorbţia fondurilor europene în România
România este sub media europeană la absorbția fondurilor europene.Trei state membre au reuşit o absorbţie de 100%: Grecia, Luxemburg şi Danemarca. Media absorbţiei la nivelul Uniunii Europene a fost de 96%.
România Internațional, 18.06.2018, 14:05
Corina Creţu, comisarul european pentru dezvoltare regională, trage un semnal de alarmă cu privire la absorbţia fondurilor europene de către România. La rândul său, şi preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Guvernul în legătură cu această problemă, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene care arată că ţara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale. Pentru perioada 2014-2020, România are la dispozitie 31 de miliarde euro. Din aceşti bani s-au folosit 4,9 miliarde euro până în momentul de faţă, ceea ce înseamnă 15, 8%. Dacă ne referim lafondurile decoeziune, România are la dispoziţie aproximativ 23 de miliarde de euro din cele 31 de miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi pentru autostrăzi, spitale, reabilitarea sau realizarea unor reţele de apă, pentru a dezvolta România.
Comisarul Corina Creţu face un apel la autorităţile române să depună eforturi susţinute, astfel încât să reducă riscul de a pierde banii europeni.
Aflată într-o vizită oficială în România, ea a vorbit despre simplificarea procedurilor şi despre accelerarea proceselor de evaluare a proiectelor. Corina Creţu: Deşi există evoluţii pozitive, sunt câteva probleme care persistă: capacitatea administrativă limitată a unor municipalităţi, lipsa finanţării pentru pregatirea unor proiecte de calitate, uneori cerintele sunt grele pentru depunerea de proiecte, proceduri complicate de evaluare şi de contractare a proiectelor, proceduri de achiziţii publice care uneori întârzie implementarea. Am vorbit cu autorităţile din România despre simplificare şi despre alte modalităţi. Mi-a făcut plăcere să-i ascult pe domnii primari pentru că dânşii sunt primii care se lovesc de aceste provocări adminstrative. Suntem aici pentru a susţine autorităţile naţionale, locale şi regionale, suntem dechişi să oferim tot sprijinul. Rugămintea mea, în final, ar fi ca acest subiect al absorbţiei fondurilor europene să nu-l politizăm. De fiecare dată când trag semnale de alarmă o fac în toate statele membre, pentru că suntem la jumătatea exerciţiului bugetar şi este important să accelerăm, să creştem viteza de absorbţie a fondurilor europene.
România ţinteşte o absorbţie a fondurilor europene de 1,9 miliarde de euro, până la sfârşitul acestui an, iar până pe 30 iunie se vor lansa şi restul de linii de finanţare, echivalentul a 19% din total alocare pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, de 23 de miliarde de euro.