7 producţii sprijinite de programul MEDIA, prezentate la Veneția
Programul ediţiei cu numărul 75 a Festivalului de Film de la Veneţia, care se va încheia pe 8 septembrie, include şi şapte producţii susţinute de Europa Creativă – MEDIA, programul UE care sprijină industria europeană a audiovizualului.
Luana Pleşea, 06.09.2018, 17:01
Trei dintre aceste filme se află pe lista scurtă a competiţiei pentru Leul de Aur: Capri Revolution”, regia Mario Martone, producţie Italia-Franţa, Never Look Away”, regia Florian Henckel von Donnersmarck, Germania şi Sunset”, în regia lui László Nemes, producţie Ungaria-Franţa, ce are în distribuţie şi actorii români: Vlad Ivanov, Levente Molnar şi Levente Orban. Competiţia Orizzonti, dedicată celor mai recente tendinţe din cinematografia internaţională, prezintă un alt film susţinut de programul MEDIA – The day I lost my shadow”, o producţie Syria-Liban-Franţa-Qatar. De asemenea, noul serial de televiziune, My brilliant friend”, producţie Italia-Belgia sprijinită de programul MEDIA, prezintă în premieră în festival primele două episoade.
Cele şapte filme prezente la Veneţia au primit o finanţare totală de aproximativ 1 225 000 de euro.
Comisia Europeană a organizat, pe marginea Festivalului de Film de la Veneţia, şi o nouă ediţie a European Film Forum, cu tema „Creating the buzz around movies: Promotion, Festivals and MEDIA after 2020”. Valentina Miu, coordonator Subprogram MEDIA – Biroul Europa Creativă România, detaliază:
Prezenţa programului Europa Creativă – MEDIA la acest festival, precum şi la cele mai importante festivaluri europene de film, a fost marcată printr-o dezbatere în cadrul European Film Forum, o dezbatere care a avut ca temă centrală festivalurile europene şi rolul lor pentru promovarea operelor audiovizuale europene, mai ales în contextul unei competiţii acerbe la nivel internaţional şi al schimbărilor preferinţelor şi comportamentelor de consum ale publicului. E important de spus faptul că European Film Forum a fost creat ca rezultat al propunerii Comisiei Europene din Comunicarea din 2014 – Filmul european în era digitală, iar acest lucru este cu atât mai important cu cât există o strategie a Comisiei Europene privind piaţa unică digitală. De aceea, este esenţial să se dezbată modalităţile prin care pot fi valorificate competitivitatea, vizibilitatea şi mai ales capacitatea de inovare a sectorului audiovizual”.
Tot la Veneţia, după forumul dedicat filmului european, Europa Cinemas a acordat în premieră Europa Cinemas Innovation Prize, câştigător fiind cinematograful suedez Fyrisbiografen din Uppsala, Suedia. Inițiat de reţeaua de cinematografe Europa Cinemas, cu sprijinul Europa Creativă – MEDIA, premiul celebrează proiectele și abordările inovative care vizează cinematografele de artă, punând accent pe diversitate, vitalitate, creativitate în cinematografe. Valoarea premiului oferit de Europa Cinemas este de 10 000 de euro.