Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
Şi în acest an, la 14 iunie, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge.
Arina Petrovici-Matei, 21.06.2019, 11:42
Şi în acest an, la 14 iunie, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Evenimentul este menit să crească gradul de conștientizare în rândul oamenilor privind necesitatea sângelui și a produselor sanguine sigure și să aducă mulțumiri donatorilor de sânge pentru darurile lor de viață.
Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge a fost înființată în 2004, în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, care a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul Sângele salvează vieți. Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge A, B şi 0. Karl Landsteiner s-a născut acum 148 de ani, la 14 iunie, şi datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
Numeroase personalităţi au transmis mesaje cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, între acestea – comisarul european pentru Sănătate Vytenis Andriukaitis: Vreau să transmit un mesaj special cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. A dona sânge este un gest care salvează vieţi şi pe care noi toţi cei care avem o stare bună de sănătate ar trebui să îl luăm în considerare. Vreau să mulţumesc tuturor celor care donează sânge şi îi invit pe oamenii sănătoşi să ofere acest dar al vieţii.
Aflat la Luxemburg pentru a conduce reuniunea formală a miniştrilor Sănătăţii în cadrul Consiliului Uniunii Europene, în mandatul Preşedinţiei României, şi ministrul român Sorina Pintea a subliniat importanţa acestei zile pentru conştientizarea asupra necesităţii donării de sânge şi a mulţumit donatorilor pentru gestul lor care face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă.
Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât și pentru intervențiile urgente. Sângele poate ajuta pacienții care suferă de afecțiuni care pun în pericol viața să trăiască mai mult, cu o calitate mai bună a vieții și sprijină procedurile medicale și chirurgicale complexe. Este, de asemenea, vital pentru tratarea răniților în situații de urgență de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.) și are un rol esențial, care salvează viața în îngrijirea maternă și perinatală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii notează că un serviciu de sânge care oferă pacienților acces la sânge și produse sanguine în cantități suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. Asigurarea unei cantități sigure și suficiente de sânge necesită dezvoltarea unui serviciu de transfuzie de sânge coordonat la nivel național, bazat pe donări de sânge neremunerate voluntare. Cu toate acestea, în multe țări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în același timp calitatea și siguranța.