Zero poluare în aer, apă, sol
Zero poluare a aerului, apei și solului, este ceea ce își propune Comisia Europeană ca țintă pentru anul 2050.
Mihaela Mihai, 20.05.2021, 08:53
Nu cu mult timp în urmă mediul era un subiect marginal, periferic pentru Uniunea Europeană. Acum însă este cea mai importantă preocupare pentru generația noastră și pentru cele care vin după noi, sunt cuvintele rostite recent de șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, la lansarea oficială a Conferinței privind viitorul Europei, cea mai amplă consultare lansată de Uniune pentru a afla ce îi preocupă pe cetățeni și pentru a găsi soluții la problemele lor.
Câteva zile mai târziu, ca o dovadă că protejarea mediului a devenit una din temele de mare interes, Comisia Europeană a adoptat un Planul de acțiune, în care este stabilită o viziune pentru 2050: o lume în care poluarea să fie redusă la un nivel la care să nu mai fie dăunătoare sănătății umane și ecosistemelor naturale.
Dacă nu ne ocupăm acum de aceste probleme, copiii noștri ar trebui să facă acest lucru, dar costurile vor fi mult mai mari și va fi mult mai dificil,a afirmat la prezentarea planului vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Și tot el a ținut să precizeze: Poluarea din Uniunea Europeană este cauza unui deces din opt. Așadar, o persoană din opt își pierde viața din cauza poluării care provoacă forme grave de cancer, boli cardiace și respiratorii. Și ca întotdeauna, oamenii cei mai vulnerabili din societate au de înfruntat cele mai grave consecințe.
Planul stabilește obiective de etapă valabile pentru anul 2030. Astfel, față de situația actuală ar trebui îmbunătățită calitatea aerului pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică. Ar urma să aibă loc și o îmbunătățire a calității apei prin reducerea deșeurilor, a deșeurilor de plastic din mediul marin (cu 50 %) și a microplasticelor deversate în mediul înconjurător (cu 30 %).
Îmbunătățirea calității solului ar urma să se producă prin reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor. Documentul mai stabilește, printre altele, că este nevoie și de reducerea semnificativă a cantității de deșeuri generate și cu 50 la sută a celor municipale.
Pentru ca toate aceste obiective să fie atinse, planul conectează toate politicile relevante ale Uniunii în materie de combatere și prevenire a poluării și pune un accent deosebit pe utilizarea soluțiilor digitale.
În mod categoric, acest plan nu este decât începutul unui lung proces, care cere timp și multă determinar, a conchis comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.