Viziunea despre viitor a candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene
Principalele grupuri din Parlamentul European au desemnat câte un așa Spitzenkandidat, propunerea lor pentru următorul președinte al Comisiei Europene. Acesta va fi desemnat după alegerile europarlamentare din 26 mai.
Cătălin Gomboș, 20.05.2019, 11:46
Principalele grupuri din Parlamentul European au desemnat câte un așa Spitzenkandidat, propunerea lor pentru următorul președinte al Comisiei Europene. Acesta va fi desemnat după alegerile europarlamentare din 26 mai.
Șase dintre familiile politice europene au desemnat câte un așa-numit Spitzenkandidat, care teoretic ar urma să aibă prima șansă pentru a prelua conducerea Comisiei Europene în cazul în care grupul pe care îl reprezintă va obține cel mai mare număr de mandate. Nico Cue este candidatul Stângii Europene și e originar din Spania, de unde familia sa a fugit în Belgia din cauza dictaturii lui Franco. Nico Cue a descoperit, în Belgia, ce înseamnă solidaritatea europeană, iar aceasta este caracteristica principală pe care o vede în construcția europeană:
Este această Europă a solidarității pe care am apărat-o când am fost responsabil sindical și această Europă doresc să o apăr în continuare. Din păcate, aceasta este și Europa evaziunii fiscale, a băncilor, o Europă care a ajuns să dea greș în ceea ce privește solidaritatea, așa că îmi doresc să avem o Europă a solidarității.
Ska Keller, în vârstă de 37 de ani, a obținut până acum două mandate în Parlamentul European unde face parte din grupul verzilor, motiv pentru care lupta împotriva schimbărilor climatice reprezintă un punct important pe agenda sa.
Multe merg greșit, de la criza climatică la austeritate la asaltul împotriva democrației și libertăților civile. Europa se zbate pentru a îndeplini promisiunile care au stat la baza sa, iar eu vreau să pledez pentru o Europă diferită. Una care protejează planeta noastră comună, singura pe care o avem, o Europă socială unde oricine își găsește o locuință decentă și are un salariu decent. Noi, ca verzi, luptăm pentru o Uniunea Europeană în care marile companii își plătesc corect partea lor, in care femeile sunt cu adevărat tratate ca egale, minoritățile sunt respectate și drepturile omului sunt protejate
Cehul Jan Zahrdil este singurul spitzenkandidat din Estul Europei și face parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor, care vor ca Bruxellesul să aibă o putere mai mică decât în prezent:
Cred că noile provocări ale secolulului 21 nu pot fi abordate cu o viziune veche și depășită a unei Uniuni tot mai integrate, care a fost gândită în urmă cu 50 de ani pentru alte vremuri, de aceea îmi doresc o Europă mai redusă, flexibilă și descentralizată. Îmi doresc o Comisie Europeană care își respectă toți membri indiferent că sunt mari sau mici, din Vest sau din Est, aș dori o Comisie Europeană care respectă guvernele naționale și cooperează cu ele, care nu li se opune, nu este condescendentă cu ele, nu le ține lecții – pe scurt, aș vrea să avem o Uniune Europeană care face mai puține, dar mai bine, și care este capabilă să găsească un nou echilibru între nivelul național și cel european.
O absență notabilă la dezbatere a fost cea a grupului extremei drepte și euroscepticilor, care se estimează că va primi un număr semnificativ de voturi la alegeri; oricum, un rol important în desemnarea viitorului președinte al Comisiei va fi jucat și de statele membre.