Viziunea despre viitor a candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene
Alegerile care vor avea loc în statele membre UE pe 26 mai vor duce la o configurație a Parlamentului European care ar putea conta mult și pentru desemnarea următorului președinte al Comisiei Europene.
Cătălin Gomboș, 24.05.2019, 12:19
Alegerile care vor avea loc în statele membre UE pe 26 mai vor duce la o configurație a Parlamentului European care ar putea conta mult și pentru desemnarea următorului președinte al Comisiei Europene. Principalele grupuri din Parlamentul European au desemnat câte un așa Spitzenkandidat, propunerea lor pentru următorul președinte al Comisiei Europene. Continuăm, în cadrul rubricii de astăzi, prezentarea candidaților.
Funcția de președinte a Comisiei Europene este deținută, în prezent, de un reprezentant al Partidului Popular European, formațiunea cu cea mai mare pondere în Parlament. Marile familii politice europene speră să reușească să desemneze, în baza rezultatelor alegerilor, viitorul președinte, motiv pentru care au desemnat câte un așa-numit Spitzenkandidat. Nu este obligatoriu ca viitorul președinte al Comisiei să facă parte din familia politică cu cei mai mulți parlamentari, mai ales că statele membre au un cuvânt greu de spus și există semnale că acestea intenționează să joace un rol decisiv. Până atunci, însă, cei șase Spitzenkandidaten sunt în campanie și au participat, recent, la o dezbatere de la Bruxelles unde o absență notabilă a fost cea a grupului extremei drepte și euroscepticilor, care se estimează că va primi un număr semnificativ de voturi la alegeri. Printre temele cele mai importante adoptate în cadrul dezbaterii se numără schimbările climatice, politicile sociale europene, gradul de integrare a statelor membre. Daneza Margarethe Vestager este propunerea ALDE pentru Comisie.
Europa este cel mai bun loc în care se poate trăi în prezent, în special dacă ești femeie. Am reușit să realizăm foarte multe, ceea ce nu înseamnă că totul este așa cum trebuie. Avem de lucru. Să luptăm împotriva schimbărilor climatice, să gestionăm tehnologia, să creăm societăți în care este respectat statul de drept și cetățenii își pot asigura necesarul.
Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European, își dorește o schimbare de optică la nivelul Comisiei:
O Europă care este apropiată de oameni, o Europă căreia îi pasă de problemele concrete care-i preocupă pe oameni, o Comisie a oamenilor, pentru asta vreau să lucrez. Actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, și-a numit Comisia, atunci când a format-o, Comisia ultimei șanse. Cred că a făcut o treabă bună. Eu îmi doresc să numesc următoarea Comisie nu Comisia ultimei șanse ci Comisia unui nou început, a unei noi epoci de disponibilitate, deschidere, optimism, în care să arătăm lumii că putem obține atât de multe, ca europeni, împreună.
Candidatul socialiștilor, Frans Timmermans, consideră că Europa trebuie reformată:
Cred că pentru a salva și a întări Europa trebuie să o reformăm în mod fundamental. Este timpul ca marile companii să înceapă, în sfârșit, să plătească taxe, e timpul să introducem salariul minim pe economie în fiecare stat membru, e timpul să avem egalitate de plată între femei și bărbați, e timpul să punem capăt violenței împotriva femeilor în Europa, e timpul să impunem statul de drept în fiecare stat de drept așa ca toată lumea să respecte regulile, e timpul să punem criza climatică și sustanebilitatea în vârful listei următoarei Comisii.
Alegerile pentru Parlamentul European se desfăşoară în intervalul 23 – 26 mai.