Vizită europeană în Libia, pe tema migraţiei
În încercarea de a opri fluxurile migratoare ilegale din Africa, Uniunea Europeană alocă fonduri suplimentare pentru trei programe noi.
Daniela Coman, 11.07.2018, 16:00
Migranții și refugiații care vor să ajungă în Europa întreprind călătorii foarte periculoase, adesea la bordul unor ambarcaţiuni nesigure şi supraaglomerate, cu care încearcă să traverseze Marea Mediterană.
Încă din 2016, a fost creat Centrul european privind introducerea ilegală de migranți, pentru a ajuta statele membre să reacționeze cu fermitate la acest fenomen. În ultima perioadă, ruta central-mediteraneeană a devenit cea mai utilizată de către migranţi, în drumul lor spre Europa. Majoritatea celor porniţi la drum din Africa Subsahariană și Africa de Nord folosesc Libia ca țară de tranzit. Acest lucru a încurajat dezvoltarea de adevărate rețele, care se ocupă traficul de persoane, ceea ce a determinat autorităţile de la Bruxelles să ia măsuri speciale în cazul Libiei. Dominată de instabilitate politică, economică şi socială, cu mai multe centre de putere, formate în jurul unor triburi ce respectă vechi obiceiuri, fără a avea un reprezentant autorizat în dialogul cu restul lumii, măcinată de corupţie şi criminalitate, Libia a devenit, de la căderea dictatorului Gadafi, în 2011, placa turnantă pentru exportul de migranţi africani către Europa. La Bruxelles, s-a înţeles de mult că, pentru a opri fluxurile de refugiaţi, trebuie acţionat, în special, în ţările de origine şi de tranzit.
În vizita de la începutul săptămânii, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a încurajat pe libieni, în perspectiva viitoarelor alegeri, de la care există mari aşteptări:
Vrem să consolidăm unitatea, stabilitatea și creșterea economică în această țară foarte importantă. Dacă vrem să obținem soluții în combaterea migrației ilegale, trebuie să consolidăm Libia, să întărim frontiera din sudul ţării şi Garda de Coastă din nordul Libiei. Avem nevoie de o colaborare reală între poliția europeană și poliția africană, pentru a pune capăt traficului de arme și droguri, pe care îl practică, în special membri ai organizațiilor teroriste. De la Bruxelles, trebuie să transmitem un mesaj acestei țări, un mesaj de unitate şi stabilitatea, în perspectiva alegerilor din Libia.”
90 de milioane de euro fonduri suplimentare a alocat, zilele trecute, Comisia Europeană pentru 3 noi programe de protejare a migranţilor din nordul Africii. Din această sumă, aproape 30 de milioane de euro vor ajunge în Libia, ca ajutor de urgenţă, pentru că găzduieşte pe teritoriul său mai multe tabere cu sute de mii de refugiaţi, ţinuţi adesea în cele mai mizere condiţii. De altfel, Uniunea Europeană a fost avertizată recent de ONU în legătură cu deteriorarea condiţiilor – calificate ca inumane – de detenţie a migranţilor din Libia, apreciind ca deficitară cooperarea dintre Uniune şi această ţară.