Viitorul unei Europe cu un grad ridicat de digitalizare după 2020
O Europă puternic digitalizată poate avea un rol important în promovarea creşterii economiei durabile şi favorabile incluziunii.
Gabriela Mitrovici, 10.06.2019, 11:30
Politica digitală a Uniunii Europene după 2020 trebuie să păstreze o dimensiune etică şi umană, iar birocraţia care împiedică inovarea, trebuie evitată. Consiliul a adoptat concluziile care vor contribui la dezvoltarea viitoarei politici digitale a Uniunii.
O Europă puternic digitalizată poate avea un rol important în promovarea creşterii economiei durabile şi favorabile incluziunii. În acest sens, miniştrii telecomunicaţiilor din statele membre, reuniţi la Luxemburg, au adoptat mai multe concluzii, care vizează stimularea competitivităţii digitale şi economice în întreaga Uniune Europeană.
Au fost subliniate principalele priorități și provocări pentru o Europă puternică, competitivă, inovatoare și cu un grad ridicat de digitalizare. Acestea se referă la importanța sprijinirii inovării și a încurajării tehnologiilor digitale europene esențiale, a respectării principiilor și valorilor etice în ceea ce privește inteligența artificială, a consolidării capacităților în materie de securitate cibernetică ale Europei, a îmbunătățirii competențelor informatice și a dezvoltării societății gigabiților, inclusiv 5G. Concluziile subliniază, de asemenea, necesitatea de a crește numărul de femei din sector și de a permite tuturor grupurilor vulnerabile să se bucure de beneficiile digitalizării, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.
Politica digitală a Uniunii trebuie să păstreze o dimensiune etică și umană, iar toți europenii și toate întreprinderile europene, indiferent de dimensiunea lor sau de locul în care se află, ar trebui să beneficieze de digitalizare, a spus comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel:
Ştim cu toţii că vor fi noi provocări societale majore. Europa poate ţine din nou pasul, atât în ce priveşte cercetarea, cât şi găsirea de soluţii pentru aceste provocări societale majore. Şi nu vorbesc aici doar despre schimbările climatice, ci şi despre securitatea energetică şi în general despre tot ceea ce-i afectează pe cetăţenii noştri, inclusiv competenţele; şi trebuie să ne asigurăm că toate persoanele, indiferent de vârstă, pot profita de digitalizare. Pentru asta trebuie să ne recâştigăm poziţia de lider pe întreg lanţul de aprovizionare digitală, trebuie să continuăm să dezvoltăm inteligenţa artificială de înalt nivel, etică şi sigură; dar şi să continuăm să ne întărim strategia cibernetică în Uniunea Europeană.
Un pas important spre consolidarea pieţei unice digitale a fost făcut săptămâna trecută la Luxemburg, când Comisia a anunţat cele opt oraşe unde vor funcţiona centrele de supercalcul ce vor găzdui primele supercalculatoare europene. Acestea vor ajuta cercetătorii, industria şi întreprinderile din Uniune să dezvolte noi aplicaţii într-o gamă largă de domenii, de la conceperea de medicamente şi materiale noi la combaterea schimbărilor climatice.