Viitorul Strategiei UE pentru regiunea Dunării
Relansarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este obiectivul principal al mandatului României la preşedinţia acestei structuri. Un pas important în această direcţie este revizuirea planului de acţiune.
Gabriela Mitrovici, 02.07.2019, 10:40
Relansarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este obiectivul principal al mandatului României la preşedinţia acestei structuri. Un pas important în această direcţie este revizuirea planului de acţiune.
La 8 ani de la înființare, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării se află la un moment de răscruce, iar ţările prin care trece fluviul trebuie să dezvolte un nou plan de acţiune, astfel încât aceasta să se transforme într-o strategie adecvată următorului deceniu. Fostul Comisar European pentru Politică Regională, Corina Creţu:
Revizuirea planului de acţiune reprezintă o excelentă oportunitate de a verifica şi de a actualiza ceea ce facem şi ceea ce dorim să facem pentru punerea în aplicare a Strategiei Dunării. În acelaşi timp este o şansă de aliniere strategică a fondurilor şi de integrare a strategiei în toate fondurile Uniunii Europene, precum şi în politicile regionale şi naţionale. Putem spune că Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării a ajuns în prezent la un nivel destul de satisfăcător de consolidare. Există o mai bună cooperare şi s-au realizat multe lucruri bune în regiunea Dunării, dar cred că există loc de mai bine, iar misiunea factorilor de decizie, a societăţii civile şi a tuturor părţilor interesate este aceea de a aborda frontal toate provocările şi de a relansa strategia. Eu cred că această coordonare la toate nivelurile, transnaţional, transsectorial, incluzând şi membrii nemembri ai Uniunii Europene este cea care dă valoare adăugată Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.
Participanţii la cel de-al 8-lea forum anual, organizat săptămâna trecută la Bucureşti, au subliniat că Strategia Dunării trebuie să fie a cetăţenilor unde parcursul Dunării este cel mai lung, respectiv în România. În acest sens, Consiliul Consultativ al Strategiei a propus crearea unui grup de reflecţie privind rolul politicii de coeziune, respectiv al strategiei în special în eradicarea decalajelor.
În perioada 1 noiembrie 2018 – 30 octombrie 2019, România deţine Preşedinţia rotativă a Strategiei Dunării, în urma deciziei consensuale a participanţilor.
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, lansată în 2011, este una dintre cele patru macro-strategii existente la nivelul Uniunii Europene, şi reprezintă un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale şi teritoriale a acestei macro-regiuni. La Strategie participă 14 ţări dunărene, dintre care nouă state membre ale UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state terţe (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).