Viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii
Comisia Europeană şi-a prezentat recent viziunea cu privire la viitorul politicii agricole comune după anul 2020. Norme mai simple şi responsabilităţi sporite acordate statelor membre sunt ideile în jurul cărora va fi stabilită viitoarea strategie.
Mihaela Mihai, 06.12.2017, 16:05
O evoluţie şi nu o revoluţie, așa a descris comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, ideile care vor sta la baza viitoarei politici. Structura generală ar urma să fie, de altfel, păstrată, cu aceeași doi piloni de bază, ajutoare directe şi fonduri pentru dezvoltare rurală. Ar urma să se modifice în schimb sistemul de aplicare.
Politica agricolă comună va fi menținută. Obiectivele generale vor fi stabilite la nivel european. Fiecare țară își va elabora apoi propriul plan strategic prin care va prezenta modul în care intenționează să îndeplinească aceste obiective. Comisia europeană va aproba aceste planuri și va urmări îndeapre situația pentru a fi sigură că statele membre obțin rezultatele dorite, a explicat Phil Hogan.
Este așa numitul principiu al subsidiarității, al responsabilităților sporite pentru statele membre. Acest lucru înseamnă că fiecare țară în parte ar putea să ia decizii în funcție de propriile condiții climatice sau de problemele specifice pe care le întâmpină. Modificarea a fost cerută și într-o consultare publică organizată la începutul anului.
Comisia Europeană a vrut să știe cum ar putea fi modernizate actualele norme ale politicii agricole comune, iar timp de 3 luni a primit nu mai puțin de 320 de mii de răspunsuri, mai ales din partea simplilor cetățeni.
Majoritatea oamenilor au spus că vor mai multă flexibilitate, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, încurajarea tinerilor să înceapă o activitate agricolă, protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Politica agricolă comună este una dintre cele mai vechi strategii ale Uniunii Europene. Este în meniul nostru din 1962. Are nevoie însă de modernizare și de simplificare. Agricultura trebuie să facă parte din tranziția către o economie mai sustenabilă, a spus și Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei europene, în portofoliul căruia se află investițiile și competitivitatea. El s-a pronunțat pentru utilizarea tehnologiilor moderne în agricultură.
O altă ideea vehiculată se referă la crearea la nivelul Uniunii a unei platforme privind gestionarea riscurilor și identificarea modalităților optime de a-i ajuta pe fermieri să facă față nesiguranței legate de climă sau de volatilitatea pieței.
Politica agricolă a Uniunii Europene a trecut deja printr-o reformă importantă în 2013. Artizan a fost fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș. El şi-a dorit orientarea agriculturii către piaţă.
Inițiativele legislative concrete privind viitoarea strategie comunitară în domeniul agriculturii vor fi prezentate de Comisie până în vară. Mai întâi sunt așteptate propunerile privind viitorul cadru financiar multianual al Uniunii, după anul 2020.