Viitorul politicii industriale: Concluziile Consiliului UE
Într-un context internaţional din ce în ce mai complex, industria Uniunii Europene trebuie să rămână competitivă şi să ofere oamenilor locuri de muncă de înaltă calitate, respectând în acelaşi timp obiectivele climatice. Sunt cele mai recente concluzii ale Consiliului Uniunii Europene cu privire la viitorul politicii industriale, adoptate în perspectiva începerii următorului mandat al Comisiei.
Laurențiu Văduva, 28.05.2024, 08:14
Luna trecută, Consiliul European a subliniat hotărârea Uniunii de a-și asigura competitivitatea pe termen lung, prosperitatea și poziția de lider pe scena mondială, alături de întărirea suveranităţii strategice. O parte importantă a acestui obiectiv ar trebui realizată printr-o politică industrială eficace.
În Concluziile publicate săptămâna trecută, Consiliul arată că, în actualul context de schimbări tehnologice, economice și geopolitice, Europa are nevoie de o industrie competitivă şi solidă, care să stimuleze inovarea, productivitatea, crearea de locuri de muncă de calitate, durabilitatea și creșterea. Consiliul subliniază importanța Pactului verde şi recomandă să se acorde prioritate domeniilor tehnologice esențiale pentru securitatea economică a Uniunii.
La capitolul inovare și competitivitate, concluziile Consiliului solicită identificarea de priorități strategice în cadrul politicii de cercetare și inovare industrială a Uniunii.
Finanțarea este, de asemenea, esențială pentru politica industrială a UE. Concluziile Consiliului analizează în ce fel pot fi stimulate instrumentele de finanțare private și publice, menținând în același timp politicile concurențiale și ale ajutoarelor de stat. Consiliul European solicită promovarea uniunii piețelor de capital și folosirea organismelor și a instrumentelor existente, cum ar fi Banca Europeană de Investiții, politica de coeziune, proiectele importante de interes european comun și programul InvestEU.
Îmbunătăţirea mediului de afaceri. Aici, concluziile Consiliului subliniază necesitatea asigurării condițiilor propice pentru succesul industriei. Printre acestea se numără funcționarea corespunzătoare a pieței unice, un cadru de reglementare clar pentru investiţii cu protejarea concurenţei, o piață care să ofere energie durabilă, sigură și la prețuri accesibile, o forță de muncă bine pregătită, politici comerciale deschise, standarde, protecția drepturilor de proprietate intelectuală și valorificarea cunoștințelor.
La capitolul acţiuni viitoare comune, concluziile Consiliului solicită o politică industrială cuprinzătoare, în conformitate cu prioritățile verzi și digitale ale Uniunii pentru 2030.
Concluziile Consiliului invită următoarea Comisie să facă din politica industrială un element-cheie al agendei sale pentru următorul mandat legislativ.