Viitorul hranei în UE
Viitorul alimentaţiei în Uniunea Europeană va fi dezbătut astăzi la Bruxelles de experţi şi factori de decizie europeni.
Laurențiu Văduva, 20.11.2019, 09:25
Viitorul alimentaţiei în Uniunea Europeană va fi dezbătut astăzi la Bruxelles de experţi şi factori de decizie europeni. Vor fi prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai marilor companii producătoare de alimente, ai organizaţiilor de protecţie a consumatorilor, mediul academic şi societatea civilă. Organizatorul evenimentului este Institutul European pentru Inovaţie si Tehnologie în parteneriat cu think-thank-ul Prietenii Europei.
Experţii din întreaga lume au căzut demult de acord că actualele modalităţi în care ne producem hrana la nivel global nu mai sunt sustenabile. Planeta nu mai poate face faţă cererilor de resurse, malnutriţia şi obezitatea au devenit pandemice, calitatea solului a scăzut, biodiversitatea s-a redus, iar schimbările climatice sunt imposibil de ignorat.
Cercetările actuale asupra consumerismului, metodelor moderne din agricultură şi zootehnie şi introducerii tehnologiilor digitale în industria alimentară arată însă că există şanse de adaptare.
La conferinţa de astăzi vor participa reprezentanţi ai Comisiei, Parlamentului European şi Consiliului, alături de alte agenţii europene specializate.
Cum poate Europa să îşi valorifice cât mai bine potenţialul de cercetare pentru a-şi îmbunătăţi producţia şi consumul de alimente? Dispunem oare de calităţile antreprenoriale şi de mecanismele investiţionale pentru dezvoltarea şi aducerea pe piaţă a inovaţiilor în domeniul agro-alimentar? Ce politici trebuie aplicate pentru un viitor bun al alimentaţiei în Europa şi cum va putea Uniunea Europeană să asigure coerenţa şi complementaritatea acestora ? Sunt doar câteva din temele de discuţie propuse în sesiunea plenară a conferinţei.
Vor urma apoi trei workshopuri interactive.
Primul se va concentra pe implicarea consumatorilor în revoluţionarea sistemului alimentar, ştiut fiind că preferinţele acestora dictează de fapt strategiile producătorilor de alimente?
Cum putem mări încrederea între producători şi consumatori prin soluţii digitale şi ce contribuţii pot aduce oraşele şi regiunile la transformarea industriei alimentare ?
Al doilea workshop se va concentra pe viitorul producţiei de proteine, în contextul în care tradiţia cărnii şi a laptelui tinde să fie înlocuită de noi surse precum algele, plantele sau insectele. Cum pot fi convinşi oamenii să mănânce mai sănătos şi sustenabil, cum găsim echilibrul între inovaţie, acceptarea hranei la consum şi producţia la o scară convenabilă investitorilor, sau cum facem tranzitia către diete bazate mai puţin pe carne ?
Al treilea workshop va aborda efectele introducerii tehnologiilor digitale în industria alimentară.
Concluziile conferinţei vor fi folosite la elaborarea unui set de recomandări care să îmbunătăţească legislaţia europeană în domeniul alimentar, în contextul în care noua Comisie îsi va incepe mandatul la sfârşitul anului, iar noul program de Cercetare-Inovare Horizon Europe este în dezbatere la nivelul Parlamentului şi Consiliului.