Viitorul Europei – dezbatere în plenul PE cu premierul elen Alexis Tsipras
Alegerile europene de anul viitor reprezintă de fapt o luptă pentru a salva Uniunea Europeană de forțele politice care încearcă să o distrugă.
Gabriela Mitrovici, 12.09.2018, 11:13
Alegerile europene de anul viitor reprezintă de fapt o luptă pentru a salva Uniunea Europeană de forțele politice care încearcă să o distrugă. Acesta a fost avertisment lansat, ieri, de premierul grec Alexis Tsipras de la tribuna Parlamentului European.
Scrutinul European din mai va fi o luptă a principiilor și valorilor, forțele pro-europene împărțindu-se între neoliberalismul extremist și populismul de extremă dreaptă, a susținut premierul grec Alexis Tsipras în fața parlamentarilor europeni, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Europei. Oficialul grec a invitat toate forțele progresiste, democratice și pro-europene să se unească de aceeași parte a istoriei, să formeze o platformă comună și să nu lase Europa să revină în trecut. El a atras atenția că apariția unor partide de extremă dreapta alimentează speculațiile că viitorul Parlament European va fi mult mai divizat decât cel actual.
Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu extrem de multe provocări, inclusiv gestionarea migrației și a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, iar apariția unor formațiuni politice populiste, de extremă dreapta, care au generat deja dezacorduri interne în statele membre, ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului Uniunii, a subliniat șeful guvernului elen.
Alexis Tsipras: Modul în care au fost gestionate până acum crizele financiară, a refugiaților și de securitate a demonstrat că există uriașe deficiențe și contradicții. Iar asta înseamnă că toate aceste crize ar putea deveni o criză structurală existențială pentru proiectul comunitar. Eşecul Uniunii Europene de a găsi soluţii democratice şi funcţionale la provocările actuale ar duce în mod inevitabil la triumful şovinismului şi la renaşterea conflictelor naţionaliste. Asta ar transforma continentul într-unul fragmentat, fără unitate, fără coeziune, fără rol sau perspectivă internaţională. De-a lungul crizei financiare, în loc să devină mai democratică folosindu-se de cadrul instituțional al Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeană a devenit mai tehnocrată și mai concentrată asupra statelor naționale. Eşecul gestionării neoliberale a crizei economice a alimentat monstrul şovinismului şi al populismului de extrema dreaptă. Europa este cu adevărat amenințată nu de cei care luptă să o schimbe, ci de cei care luptă să o desfiinţeze, de cei care se opun idealurilor umaniste, solidarităţii şi colaborării între popoare.
Premierul elen Alexis Tsipras este al nouălea lider din Uniunea Europeană care dezbate viitorul Europei alături de deputații europeni și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În seria dezbaterilor pe aceeași temă, găzduite de Strasbourg, va susține, pe 23 octombrie, un discurs în Parlamentul European și președintele României, Klaus Iohannis.