Viitorul Europei – continuă dezbaterile lansate de Parlamentul European
Dezbaterile privind viitorul Europei, o inițiativă lansată de Parlamentul European care urmează să se încheie în preajma alegerilor europene, au continuat luna aceasta cu premierul spaniol Pedro Sanchez.
Cătălin Gomboș, 22.01.2019, 10:43
Dezbaterile privind viitorul Europei, o inițiativă lansată de Parlamentul European care urmează să se încheie în preajma alegerilor europene, au continuat luna aceasta cu premierul spaniol Pedro Sanchez.
Dezbaterile cu privire la viitorul Europei au fost lansate, în mai multe instituții europene, în contextul generat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, ceea ce, chiar dacă nu a dus la o criză identitară, a ridicat o serie de întrebări serioase. De altfel ultimele evoluții legate de Brexit au fost abordate și de premierul spaniol în prima parte a discursului său. Pedro Sanchez a pledat, mai departe, pentru aprofundarea unei Europe a prosperității și egalității pentru toți și în care să se pună accentul în special pe generațiile tinere și integrarea lor în piața muncii. Dincolo de aspectele de ordin economic, Pedro Sanchez a comentat și climatul actual, făcând trimitere la valul de euroscepticism care străbate continentul și la tentația unor regimuri de a alege calea autoritară. Pedro Sanchez a pledat pentru respingerea acestor tendințe și a acestui tip de discurs, care s-a mai văzut în Europa și în perioada interbelică și a dus, până la urmă, la catastrofele secolului XX.
Pacea, democrația și libertatea nu trebuie luate niciodată ca un dat. Am văzut acest lucru cu ochii mei în Bosnia, în anii ’90, când am lucrat pentru ONU la Sarajevo, un oraș devastat de războiul civil. Barbarismul despre care credeam că a fost alungat din istoria continentului nostru a apărut din nou, atunci când nimeni nu se aștepta. Și a fost hrănit de acele forțe care răspund întotdeauna cu ură la rațiune. Reapariția acestor forțe nu doar că ne amenință proiectul de integrare ci și afectează, într-un mod subtil, agenda celor care au principii opuse lor. Niciun European nu trebuie să fie ghidat de aceste forțe.
Vă cer să rămâneți fermi în apărarea valorilor europene și să rezistați la cântecul de sirenă al autoritarismului, întrucât singurul scop al acestuia este distrugerea Europei. De aceea vă cer să apărați Europa pentru ca Europa să își poată apăra cetățenii. Sunt convins că, în anii care vor urma, procesul nostru de integrare va continua să avanseze, in ciuda dificultăților. Vor fi opinii diferite. Vor fi pași înainte și pași înapoi. Evident că nu toată lumea va fi satisfăcută de consens și este natural să fie așa. Uniunea reprezintă o sinteză între idei diferite și uneori contradictorii care sunt comparate, pașnic, astfel încât să ne sporim prosperitatea în timp ce păstrăm stabilitatea într-o lume în schimbare.
Ne bazăm pe o solidaritate care a crescut și s-a văzut de-a lungul anilor. Se poate vedea de fiecare dată când ne confruntăm cu terorismul. Este un semn tangibil, real al cetățeniei europene. Atunci când un cetățean spaniol pune un steag al Franței pe rețelele de socializare pentru a-și arăta solidaritatea atunci când are loc un atac la Paris, ceea ce face este să îmbrățișeze steagul european. Când un cetățean german simte că atacul din Ramblers din Barcelona este ceva ce îl afectează, de asemenea îmbrățișează drapelul european. Când onorăm victimele atacului terorist care a avut loc luna trecută în acest oraș, Strasbourg, îmbrățișăm drapelul Europei.
Pedro Sanchez este ultimul dintr-o serie de lideri europeni care i-au prezentat Parlamentului European viziunea lor cu privire la viitorul blocului comunitar. Printre aceștia se numără premierii Olandei și Greciei, Mark Rutte și Alexis Țipras, președinții Franței și României, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis și cancelarul german, Angela Merkel.