Viitorul buget UE – prioritate a Preşedinţiei române
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va încerca să obţină un consens politic în rândul statelor membre cu privire la viitorul buget comunitar. Aceasta este una dintre temele discutate, vineri, la Bucureşti, cu echipa de comisari europeni.
Gabriela Mitrovici, 14.01.2019, 12:34
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va încerca să obţină un consens politic în rândul statelor membre cu privire la viitorul buget comunitar. Aceasta este una dintre temele discutate, vineri, la Bucureşti, cu echipa de comisari europeni.
Viitorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027 este principala provocare cu care se va confrunta Preşedinţia Română a Consiliului Uniunii Europene. Săptămâna trecută, la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale prezidată de România, ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, sublinia că bugetul Europei trebuie să reflecte felul în care vrem să arate Europa în viitor, aşa că trebuie să ne asigurăm că rezultatul acestor negocieri este echilibrat și adaptat la nevoile și așteptările cotidiene ale cetățenilor Europei.
Preşedinţia română a informat Consiliul Afaceri Generale că intenționează să continue discuțiile la nivel tehnic și politic în vederea realizării de progrese semnificative cu privire la structura și conținutul următorului cadru financiar multianual, pentru a se ajunge la un acord în cadrul Consiliului în toamna anului 2019. Subiectul a fost abordat şi la sfârşitul săptămânii trecute, în discuţiile avute, la Bucureşti, de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi comisarii europeni, cu preşedintele României, Klaus Iohannis şi cu premierul Vioria Dăncilă.
Şeful Comisiei Europene a apreciat efortul depus de preşedinţia Austriacă a Consiliului în ultimele şase luni şi a subliniat rolul important pe care-l are preşedinţia română pentru finalizarea viitorului buget. Va fi o Președinție care va trebui să se ocupe și de perspectivele financiare multianuale. Președinția austriacă deja a parcurs partea tehnică, iar acum Președinția română trebuie să continue pe calea deschisă, pentru că nu putem să întrerupem chiar acum, înainte de alegerile europene, acest proces, nu putem să avem o pauză nici în acțiune, nici în procesul de reflecție și dorim ca tot acest dosar să fie tratat cu atenția și viteza pe care le merită.
România este pregătită pentru perioada dificilă, dar interesantă care urmează, a spus preşedintele Klaus Iohannis. El a subliniat că ţara noastră este decisă să obţină rezultate deosebite în cele şase luni de mandat: În cadrul negocierilor pe care le vom avea în următoarele șase luni vom urmări obținerea unor rezultate consensuale, echilibrate și adaptate realităților pe care cetățenii din întreaga Europă le percep zilnic.Președinția română a Consiliului Uniunii Europene va fi pe deplin angajată în acest proces în conformitate cu obiectivul pe care l-a stabilit ultimul Consiliu European, respectiv atingerea unui acord politic până la sfârșitul anului 2019.