Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători
Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători, dar persoanele vaccinate sau cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutite de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină.
Arina Petrovici-Matei, 05.03.2021, 10:06
Alianţa Manifestul Turismului European subliniază că obiectivul tuturor este ca Europa să se întoarcă la locul său: acela de cea mai importantă şi sigură destinaţie turistică din lume. Pe măsură ce programele de vaccinare ale Uniunii Europene progresează şi protejează cetăţenii cei mai vulnerabili, trebuie să ne pregătim împreună pentru reluarea călătoriilor – spun autorii. Setul de recomandări concrete pentru redeschiderea călătoriilor şi turismului în Europa a fost elaborat de peste 60 de organizaţii de turism din Uniune şi solicită crearea unui grup de lucru operativ coordonat de Comisia Europeană pentru restabilirea libertăţii de circulaţie.
În centrul recomandărilor se află elaborarea unei foi de parcurs a Uniunii Europene pentru restabilirea în condiţii de siguranţă a călătoriilor, odată ce ţările ies din blocajele naţionale. Această foaie de parcurs va trebui dezvoltată şi aplicată în strânsă cooperare cu industria de profil şi cu partenerii sociali. Scopul este identificarea condiţiilor şi scenariilor în care restricţiile actuale privind călătoriile internaţionale ar putea fi relaxate şi, în cele din urmă, ridicate în întreaga Europă şi nu numai. Astfel, foaia de parcurs va trebui să fie flexibilă şi actualizată regulat – se precizează în adresa comună a setului de recomandări. Totodată, statele membre ar trebui să asigure testarea la preţuri accesibile, capacitatea suficientă, recunoaşterea reciprocă a testelor între ţările comunitare şi la nivel internaţional. Referitor la certificatele E-Health, se doreşte coordonarea urgentă, la nivelul Uniunii Europene, pentru a evita apariţia a 27 de certificate de sănătate diferite care să acopere testarea, vaccinarea şi/sau imunitatea.
Între timp, Comisia Europeană a anunţat că va prezenta în 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea sa privind paşapoartele verzi digitale.
Vorbind la o conferinţă de presă după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai Sănătăţii, vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a asigurat că obiectivul va fi stabilirea unei direcţii comune către o deschidere sigură şi egală a Europei. Acest paşaport va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument legislativ, aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în Uniune – a explicat Margaritis Schinas. Documentul digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID, rezultatele la testele efectuate sau dacă a trecut printr-o contaminare cu noul coronavirus. Trebuie să căutăm modalităţi de a folosi acest instrument pentru a facilita mobilitatea evitând discriminările între cetăţeni – a subliniat Margaritis Schinas.