Vaccinarea: cheia strategiei anti-Covid a UE
Comisia Europeană propune o strategie comună ca răspuns la declanșarea celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus și apariția tulpinii Omicron.
Cătălin Gomboș, 06.12.2021, 08:10
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția că, în acest moment, există o dublă provocare. Pe de-o parte valul al patrulea al pandemiei de Covid-19, în care tulpina Delta este dominantă, a dus la o explozie a numărului de îmbolnăviri și, implicit, la mai multe spitalizări și decese. Persoanele nevaccinate sunt cele mai afectate de acest val. Pe de altă parte, apariția variantei Omicron dă naștere la noi îngrijorări, pe un fundal și așa complicat. În acest context, Comisia propune o strategie comună, prin care statele membre să își coordoneze eforturile de combatere a pandemiei.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, se au în vedere o serie de măsuri, în primul rând legate de vaccinare, care reprezintă cheia strategiei europene. Astfel, statelor membre li se recomandă să inițieze campanii de informare și strategii menite să îi convingă să se vaccineze pe toți cei care ezită. De asemenea, ar trebui accelerată vaccinarea cu doza booster, începând cu categoriile cele mai vulnerabile. În sfârșit, atât statele membre cât și UE, în ansamblul său, ar trebui să își intensifice eforturile de a exporta vaccinuri, pentru a putea fi atins obiectivul stabilit la summitul G20 din octombrie, de a vaccina până la sfârșitul anului viitor 70% din populația planetei.
Comisia intenționează, de asemenea, să consolideze producția, autorizarea și procurarea medicamentelor necesare pentru tratarea Covid-19. Alte măsuri recomandate de Comisie includ folosirea certificatelor verzi cu o valabilitate de 9 luni pentru călătorii între statele membre, dar și implementarea unei strategii comune pentru a reduce cât mai mult numărul persoanelor infectate cu tulpina Omicron care ajung în Europa. Comisia atrage însă atenția că restricțiile de călătorie trebuie adaptate la evoluțiile pandemiei și revizuite zilnic.
Comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat și că, atunci când este cazul, trebuie adoptate și măsuri eficiente de sănătate publică care au mai fost folosite de când s-a declanșat pandemia până în prezent. Printre acestea se numără impunerea distanțării sociale și a obligativității măștilor în locuri publice.