Ursula von der Leyen despre scurgerea de gaz din conducta care leagă Finlanda de Estonia
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a condamnat cu fermitate orice act de distrugere deliberată a infrastructurii esenţiale, după deschiderea unei anchete privind o scurgere de gaz din conducta care leagă Finlanda de Estonia.
Arina Petrovici-Matei, 16.10.2023, 08:35
Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii care conectează Finlanda şi Estonia prin Marea Baltică au fost avariate la începutul săptămânii trecute. Gazoductul Balticconnector, ultimul operaţional în Finlanda după ce această ţară a sistat importurile de gaz din Rusia, a fost închis cu doar câteva zile în urmă, după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri.
Operatorul finlandez al conductei, compania Gasgrid, estimează că reparaţiile vor dura mai multe luni. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a apreciat că avaria a rezultat probabil în urma unei activităţi externe, că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi că Alianţa este pregătită să asiste investigaţiile.
Gazoductul dintre localitatea finlandeză Inkoo şi cea estonă Paldiski traversează Golful Finlandei din Marea Baltică, golf faţă de care Finlanda se situează la nord şi Estonia la sud şi continuă către est până pe ţărmul oraşului rus Sankt Petersburg. Conducta Balticconnect a fost inaugurată în decembrie 2019 pentru a oferi Finlandei şi celor trei state baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – mai multă flexibilitate în aprovizionarea cu gaz şi pentru a le diminua dependenţa faţă de Rusia.
Avarierea acestui gazoduct aminteşte de sabotajul asupra conductelor Nord Stream, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. În timp ce Rusia acuză Statele Unite pentru acest sabotaj şi Ucraina la rândul ei acuză Rusia, autorul acţiunii rămâne o enigmă, fiind avansate diverse teorii.
Potrivit unor informaţii scurse în mediul online şi preluate în iunie de cotidianul The Washington Post, americanii ar fi ştiut cu trei luni înainte de sabotaj despre un plan ucrainean de a ataca Nord Stream cu o echipă de şase persoane a forţelor de operaţiuni speciale. Conform unei alte teorii, vehiculate în februarie de jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh, scafandri ai US Navy, ajutaţi de Norvegia, ar fi plantat dispozitive explozive pe aceste conducte în iunie anul trecut şi le-au declanşat trei luni mai târziu. Casa Albă a negat vehement afirmaţiile jurnalistului – aminteşte presa internaţională.