Urmările rezultatelor alegerilor din Ungaria
Victoria zdrobitoare a naţionalist-conservatorilor lui Victor Orban şi scorul neaşteptat de bun al unui partid de extremă dreapta la alegerile de duminică, din Ungaria, au determinat autorităţile de la Bruxelles să avertizeze în legătură cu apărarea...
Daniela Coman, 11.04.2018, 12:21
Victoria zdrobitoare a naţionalist-conservatorilor lui Victor Orban şi scorul neaşteptat de bun al unui partid de extremă dreapta la alegerile de duminică, din Ungaria, au determinat autorităţile de la Bruxelles să avertizeze în legătură cu apărarea valorilor Uniunii Europene.
După o campanie electorală cu puternice accente anti-migraţie şi împotriva unor decizii ale Uniunii Europene, Victor Orban are în mână cel de-al patrulea mandat de premier şi libertatea de a-şi continua proiectul de concentrare a puterii şi de continuare a bătăliilor cu Bruxelles-ul.
În prima sa conferinţă de presă de după alegeri, Orban a spus că cetăţenii ungari au decis că doar ei pot hotărî cu cine să convieţuiască, cu referire la respingerea migranţilor. Totodată, el a afirmat că Ungaria doreşte o Europă a naţiunilor şi nu o formulă de genul Statele Unite ale Europei.
Alături de alţi lideri europeni, şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe liderul ungar pentru victoria sa, iar ieri, Juncker a şi vorbit la telefon cu Orban. Nu au fost date publicităţii detalii despre conţinutul conversaţiei, însă purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, a revenit asupra problemelor existente între Budapesta şi Bruxelles: În ceea ce priveşte campania electorală, reiau ce am spus luni, după alegeri, şi anume că toate ţările membre, fără nicio excepţie, au datoria de a apăra democraţia şi valorile Uniunii Europene. În legătură cu diferendele pe care le avem cu Ungaria, procedurile decalnşate înainte de alegeri şi aflate în curs îşi vor urma cursul. Aşa cum facem cu toate statele membre, ne angajăm într-un dialog deschis, constructiv, pozitiv, care să-i permită Comisiei să găsească soluţii la chestiunile care ne preocupă. În aczul Ungariei, acestea sunt de mult cunoscute: legea învăţământului universitar, legea prinvind activitatea organizaţiilor neguvernamentale, refuzul de primi migranţi şi condiţiile de acordare a azilulului. Aşadar, dialogul va fi continuat cu Budapesta, aşa cum o facem de obicei cu orice altă capitală, unde există astfel de probleme.
Numai că Orban se ţine de planul său. Una dintre primele legi aprobate de noul Parlament ar putea fi cea care oferă guvernului posibilitatea de a interzice ONG-urile care susţin migraţia, a declarat un purtător de cuvânt al Fidesz, partidul condus de Viktor Orban. Proiectul de lege conţine şi prevederea privind înregistrarea obligatorie a ONG-urilor care susţin imigraţia ilegală, plata unei taxe de 25% pentru donaţiile externe primite de astfel de organizaţii şi emiterea de ordine de restricţie pentru activiştii lor, prin care le este interzis să ajungă Ungaria, chiar dacă sunt cetăţeni europeni. Proiectul de lege defineşte imigraţia ca fiind o problemă de securitate naţională pentru Ungaria. Toate aceste prevederi contravin legislaţiei europene, care este obligatorie pentru ţările membre, iar, în cazul în care ele vor fi aprobate, Ungaria riscă sancţiuni severe, aşa cu s-a întâmplat şi în cazul Poloniei.