Uniunea securităţii: progrese înregistrate, provocări viitoare
Securitatea cetățenilor europeni a reprezentat una dintre prioritățile comisiei Juncker, însă în pofida progreselor înregistrate în domeniu, eforturile trebuie să continue.
Cătălin Gomboș, 07.11.2019, 10:39
Securitatea cetățenilor europeni a reprezentat una dintre prioritățile comisiei Juncker, însă în pofida progreselor înregistrate în domeniu, eforturile trebuie să continue.
Nevoia unui răspuns la amenințări ca terorismul sau radicalizarea internă a transformat securitatea într-una dintre prioritățile comisiei Juncker, care începând cu 2015 a lucrat în baza Agendei europene privind securitatea. Alte priorități erau, la vremea respectivă, schimbul de informții și securitatea cibernetică. Una dintre provocări a fost schimbarea mentalităților, astfel încât securitatea să devină și o chestiune trans-națională, după cum afirma Comisarul pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos:
Securitatea a fost întotdeauna considerată drept o chestiune de responsabilitate națională, de competență națională. Sunt mândru că am reușit să schimbăm această mentalitate și că lucrăm la soluții europene. Uniunea securității pe care o construim are la bază încrederea, împărtășirea resurselor, înfruntarea amenințărilor împreună. Nu există drept fundamental fără securitate. Cum poți garanta drepturile fundamentale fără siguranță și securitate? Cetățenii sunt îndreptățiți să se aștepte ca Uniunea să le ofere această securitate.
Uniunea securității se bazează pe o serie de piloni – cheie: combaterea conținutului online cu caracter terorist, îmbunătățirea schimbului de informații dintre statele membre, consolidarea securității cibernetice la nivelul întregii Uniuni Europene, consolidarea eforturilor de a combate dezinformare – iar aici se poate vorbi și despre demontarea așa-numitelor fake news, știri false, răspândite în scopul impunerii anumitor narațiuni. Pilonii mai includ asigurarea punerii în aplicare a legislației UE în materie de securitate, cooperarea în materie de securiate în Balcanii de vest, dar și intensificarea cooperării și schimbului de informații cu țări terțe. Una dintre zonele în care este în continuare de eforturi, e cea a punerii în aplicare a legislației, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Securitatea este și prima din 4 cele priorități stabilite de liderii UE și incluse în Noua Agendă Strategică 2019 – 2024.