Uniunea Europeană va reduce progresiv, până la zero, importurile de petrol din Rusia
Cea mai importantă sancţiune la adresa Moscovei din ultimul pachet anunţat de Uniunea Europeană vizează, printre altele, embargoul treptat asupra petrolului rusesc.
Mira Gomboș, 11.05.2022, 08:31
În termen de şase luni, toate statele membre ale Uniunii Europene urmează să renunţe la ţiţeiul importat din Rusia. Pentru că există ţări puternic dependente de hidrocarburile ruseşti, pachetul de sancţiuni cuprinde excepţii şi măsuri de tranziţie pentru ele.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat conştientă de faptul că Vladimir Putin nu poate fi făcut să plătească pentru crimele armatei sale din Ucraina fără ca Europa însăşi să facă sacrificii:
Putin trebuie să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa brutală. Şi viitorul Uniunii se scrie în Ucraina. Va fi o interzicere completă a petrolului rusesc, fie din mare, fie prin conducte, ţiţei, dar şi produse rafinate. Ne vom asigura că interzicerea e treptată şi ordonată pentru ca noi şi partenerii să avem asigurate rute de aprovizionare alternative şi să putem micşora impactul asupra pieţei globale. De aceea, eliminarea ţiţeiului rusesc se va face treptat, în şase luni, iar cea a produselor rafinate, până la finalul acestui an.
În cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţate de Comisia Europeană se numără şi sancţionarea a 58 de înalţi oficiali şi ofiţeri acuzaţi de crime de război la Bucha şi Mariupol. Trei mari bănci ruseşti, printre care Sberbank, cea prin care trec o treime din tranzacţiile Moscovei, au fost excluse din sistemul internaţional Swift de operaţiuni financiare, iar trei mari radiodifuzori din Rusia, care răspândesc propaganda şi dezinormările Kremlinului, au fost interzişi în statele europene.
Preşedinta Comisiei Europene a anunţat şi pregătirea unui mecanism de reconstrucţie a Ucrainei care va avea nevoie, conform estimărilor, de câteva sute de miliarde de euro pentru refacerea a ceea ce Rusia a distrus. Ucraina are un drum spre un viitor în Uniunea Europeană, a conchis Ursula von der Leyen.