Uniunea Europeană trebuie să apere în continuare democrația
Uniunea Europeană are datoria de a apăra și promova în continuare democraţia şi drepturile omului, consideră legislativul comunitar. Europarlamentarii se declară în același timp îngrijorați de creșterea populismului şi a tendinţelor autoritare.

Mihaela Mihai, 08.04.2025, 10:22
Asistăm la numeroase încălcări ale legislației internaționale, la erodarea democrației și implicit a drepturilor omului, la pași făcuți înapoi în ceea ce privește egalitatea de gen, la invadarea unor state suverane, la reducerea la tăcere a presei și a celor care apără drepturile omului. Asistăm la încercări de înlocuire a domniei legii cu domnia forței, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, la dezbaterile care au precedat adoptarea în legislativul comunitar a raportului pe anul trecut privind drepturile omului și democrația în lume, întocmit de comisia pentru afaceri externe. Și tot ea a adăugat:
Războiul început fără motiv de Rusia în Ucraina este o provocare directă la adresa ordinii internaționale și un asalt asupra suveranității acestei țări.
Iar documentul avertizează cu privire la deteriorarea situației globale a drepturilor omului şi la creșterea numărului de încălcări ale valorilor democratice.
Alte mari probleme, atrag atenţia parlamentarii europeni, sunt reprezentate de cenzură, amenințările la adresa presei independente și reducerea spațiului pentru societatea civilă la nivel mondial. Un alt fenomen îngrijorător este legat de încercările de slăbire a instituţiilor internaţionale.
În acest context, membrii legislativului comunitar îşi reafirmă sprijinul pentru Curtea Internațională de Justiție și Curtea Penală Internațională, într-o perioadă descrisă ca deosebit de dificilă pentru dreptul internațional.
Parlamentul European este preocupat şi de amenințarea pe care inteligența artificială o reprezintă pentru democrație și drepturile omului atunci când nu este reglementată în mod corespunzător, iar eurodeputații sunt îngrijorați de modul în care internetul este utilizat pentru a restricționa libertatea politică și a submina integritatea alegerilor.
Uniunea Europeană trebuie să rămână fermă și să reafirme valorile pe baza cărora a fost construită: justiția și drepturile omului, a declarat Isabel Wiseler Lima, eurodeputat și una dintre autoarele raportului.