Un nou Spațiu european de cercetare
Redresarea economică a Uniunii Europene, în urma crizei provocate de pandemia de COVID 19, trebuie să se bazeze pe inovare, crede executivul comunitar.
Mihaela Mihai, 13.10.2020, 11:42
Trăim vremuri pline de incertitudine, dar care ne-au oferit în același timp ocazia să arătăm că suntem mai puternici dacă lucrăm împreună, dacă ne unim forțele, dacă punem cu toții în practică politici și proiecte concrete care să consolideze rolul de lider al Uniunii în materie de cercetare, inovare și educație și care să facă din Europa un adevărat pol de atracție pentru cele mai bune talente de pe continent și din lumea întreagă,a spus Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în conferința de presă de prezentare a propunerilor de creare a unui nou Spațiu european de cercetare.
Lansat în anul 2000, Spațiul a avut ca scop o mai bună organizare și integrare a sistemelor europene de cercetare și inovare. Și-a propus în același timp să încurajeze cooperarea dintre statele membre și să asigure libera circulație a cercetătorilor, a cunoștințele științifice și a tehnologiei în întreaga Uniune.
Cu siguranță astăzi avem numeroase povești de succes. Dar mai avem de înfruntat și multe provocări, de corectat multe slăbiciuni. Trebuie în continuare să depunem eforturi pentru a atinge în toate statele membre obiectivul de a aloca 3 la sută din produsul intern brut pentru cercetare și dezvoltare. Trebuie să încurajăm mai mult investițiile private, a mai spus Mariya Gabriel, care a ținut să precizeze: Europa este lider în materie de știință, dar trebuie să transpunem mai rapid rezultatele acestei excelențe științifice în domeniul tehnologiei, în industrie și economie. Numai așa putem deveni lideri în materie de inovare.
Patru sunt obiectivele stabilite pentru crearea noului Spațiu european de cercetare. Ar fi vorba în primul rând, așa cum a spus și Mariya Gabriel, de alocarea cu adevărat a 3 % din Produsul intern Brut pentru cercetare și inovare și chiar de intenția de a atinge 5 la sută din PIB până în anul 2030. Comisia vrea totodată îmbunătățirea accesului la facilități pentru cercetătorii din întreaga Uniune, o mai mare mobilitate a acestora, dar și consolidarea liberei circulații a cunoștințelor și a tehnologiei, printr-o mai bună cooperare între statele membre. Iar pentru a accelera transferul rezultatelor obținute din cercetare în economia reală, Comisia propune mediului academic să colaboreze mai mult cu diferitele ramuri industriale. Numai așa, crede executivul comunitar, ar putea fi atrase mai multe investiții private în proiectele de cercetare de importanță majoră.