Un nou sistem de impozitare echitabilă la nivelul UE pentru soluționarea litigiilor fiscale
Un grad mult mai mare de securitate fiscală pentru întreprinderile și persoanele fizice care se confruntă cu probleme legate de dubla impunere - este principalul avantaj pe care îl aduce noul sistem de impozitare echitabilă la nivelul Uniunii Europene.
Arina Petrovici-Matei, 08.07.2019, 08:16
Un grad mult mai mare de securitate fiscală pentru întreprinderile și persoanele fizice care se confruntă cu probleme legate de dubla impunere – este principalul avantaj pe care îl aduce noul sistem de impozitare echitabilă la nivelul Uniunii Europene. De la 1 iulie, au intrat în vigoare noile norme comunitare care vor asigura soluționarea mai rapidă și mai eficientă a litigiilor fiscale dintre statele membre.
Noul sistem, atât de mult așteptat, va contribui la identificarea de soluții pentru litigiile fiscale dintre statele membre, apărute ca urmare a interpretării și aplicării acordurilor și convențiilor internaționale care prevăd eliminarea dublei impuneri. Estimările arată că, în prezent, în Uniunea Europeană sunt în curs de soluționare 2.000 de astfel de litigii, dintre care aproximativ 900 durează de peste doi ani.
Mecanismul va garanta că întreprinderile și cetățenii își pot soluționa mai rapid și mai eficient litigiile legate de tratatele fiscale, în special cele care vizează dubla impunere. Aceste litigii constituie un obstacol major atât pentru întreprinderi, cât și pentru persoane fizice, și creează incertitudine, costuri inutile și probleme legate de fluxurile de numerar. În același timp, noua directivă introduce mai multă transparență în ceea ce privește litigiile fiscale din Uniunea Europeană.
Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a subliniat că, de acum încolo, litigiile fiscale vor fi soluționate mult mai ușor. Vor fi mult mai bine apărate drepturile companiilor, în special ale întreprinderilor mici, și ale persoanelor fizice care se pot confrunta cu probleme de flux de numerar ca urmare a dublei impuneri. De acum, ele au certitudinea că problemele de natură fiscală le pot fi rezolvate de autoritățile judiciare relevante într-un interval de timp acceptabil și previzibil, în loc să treneze mai mulți ani – a mai spus comisarul Pierre Moscovici:
Trebuie, de asemenea, să reformăm sistemul de TVA la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să evităm producerea de fraude masive, care se cifrează, în prezent, undeva la 150 de miliarde de euro. Avem, totodată, în vedere taxarea economiei digitale, astfel încât acele companii multinaţionale care nu-şi plătesc acum cota echitabilă să o achite când relizează profituri. Este necesar şi să mergem mai departe cu raportarea publică a datelor companiilor de la o ţară membră la alta.
Să mai spunem că dubla impunere apare atunci când două sau mai multe țări revendică dreptul de a impozita aceleași venituri sau profituri ale unei companii sau ale unei persoane. Acest lucru poate apărea, de exemplu, dintr-o neconcordanță între normele naționale din diferite jurisdicții sau din interpretări divergente ale aceleiași dispoziții dintr-un tratat fiscal bilateral. Până în prezent, nu a existat decât o convenție multilaterală care să ofere autorităților fiscale posibilitatea de a supune un litigiu arbitrajului, însă fără niciun mijloc care să permită contribuabilului să declanșeze el însuși acest proces.