Un nou raport privind piața drogurilor în UE
Europenii au cheltuit în urmă cu doi ani 30 de miliarde de euro pe piața ilegală a drogurilor, atrage atenția, în cel mai recent raport al său, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie.
Mihaela Mihai, 29.11.2019, 11:49
Europenii au cheltuit în urmă cu doi ani 30 de miliarde de euro pe piața ilegală a drogurilor, atrage atenția, în cel mai recent raport al său, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie. Documentul a fost redactat împreună cu Europol.
Piața europeană a drogurilor se transformă într-un ritm mult mai rapid ca până acum. Asistăm la o creștere a producției de narcotice atât în interiorul, cât și în exteriorul Uniunii Europene. Iar acest lucru face ca drogurile să fie ușor de găsit pe piață la prețuri extrem de accesibile. Cu aceste cuvinte a început președintele Observatorului european pentru droguri și toxicomanie, Alexis Goosdeel, prezentarea principalelor idei din raportul anual privind piața europeană a narcoticelor.
Documentul arată că din cele 30 de miliarde de euro cheltuite anual, peste 11 miliarde și jumătate de euro au fost utilizate pentru cumpărarea ilegală de canabis, care rămâne cel mai consumat drog de către europeni. Deține o pondere de 39 la sută din piață.
Al doilea cel mai consumat drog ilegal este cocaina, cu vânzări în valoare de cel puţin 9 miliarde de euro în 2017, în timp ce piaţa heroinei a trecut de 7 miliarde de euro.
Nu este deloc de mirare în condițiile în care, remarcă agenția Reuters, producţia de cocaină în America Latină şi cea de heroină în Afganistan sunt estimate la un nivel istoric.
Piața narcoticelor rămăne o sursă importantă de venituri pentru grupările de crimă organizată, a mai spus Alexis Goosdeel.
A fost completat de Dimitris Avramopoulos, până duminică încă deţinător al postului de comisar european pentru migrație și afaceri interne: Crima organizată are de câștigat din comerțul cu droguri. În plus, violența și corupția, întâlnite în țările producătoare de droguri, își fac tot mai simțită prezența și în Uniunea Europeană. Pentru profitul uriaș pe care îl asigură traficul ilegal de droguri și din dorința de a-și asigura prin orice mijloace o cotă cât mai mare de piață.
Nu este singurul avertisment care vine din partea lui Dimitris Avramopoulos. El spune că livrarea de droguri este tot mai digitalizată. Apar noi și noi canale de distribuție pe internet, prin intermediul rețelelor de socializare sau al serviciilor de mesagerie.
Iar raportul Observatorului european se oprește și asupra metodelor tot mai sofisticate de spălare a banilor proveniţi din vânzarea de droguri, inclusiv prin intermediul criptomonedelor. Bitcoin rămâne cea mai populară monedă virtuală pentru infractori.