Un nou plan de acțiune pentru a sprijini mai puternic autoritățile vamale din UE
Comisia Europeană își dorește ca uniunea vamală să fie mai eficientă și mai pregătită să facă față unor crize viitoare, iar în acest scop a lansat un plan de acțiune privind o sprijinire mai puternică a autorităților vamale.
Cătălin Gomboș, 01.10.2020, 10:05
Comisia își dorește ca, în următorii 4 ani, vămile să fie mai funcționale, mai inovatoare și mai eficiente, în condițiile în care acestea joacă un rol-cheie în protejarea securității cetățenilor UE dar și în angrenajul economic european, care este strâns legat de libera circulație a mărfurilor în interior. O bună gestionare a vămilor este cu atât mai importantă acum, când Uniunea Europeană pregătește relansarea din criza economică generată de pandemia de Covid-19. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni:
Europa trebuie să devină mai robustă în sferele socială, economică, geo-politică, ecologică și digitală. Ca piatră de temelie a pieței comune, vămile vor fi în centrul răspunsului la aceste provocări. Uniunea noastră vamală formează un singur teritoriu – în ceea ce privește activitățile specifice vămilor – unde este aplicat un set comun de reguli. Este un activ pe care nu ne putem permite să îl neglijăm sau să îl trecem cu vederea. Chiar dacă acest mecanism funcționează pe fundal, ceea ce face el este extrem de important și tot mai complex. De aceea venim cu acest plan de acțiune. Într-adevăr, menținerea și accelerarea comerțului liber ne va ajuta să sprijinim revenirea economiei din actuala criză și, în același timp, va contribui la creșterea viitoare.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, planul de acțiune vizează gestionarea riscurilor și a comerțului electronic, promovarea respectării legislației și măsuri care să asigure funcționarea autorităților vamale ca o entitate unică.
Astfel, gestionarea datelor implică o supraveghere bazată pe riscuri a lanțurilor de aprovizionare printr-un nou centru de analiză și schimbul de date vamale astfel încât să poată fi identificate mai ușor punctele vulnerabile de acces în piața comună.
Gestionarea comerțului electronică vizează o mai strictă reglementare a celor care prestează activități în domeniu, astfel încât să fie reduse fraudele fiscale și ocolirea taxelor vamale.
În ceea ce privește obiectivul promovării legislației, se are în vedere o colaborare mai intensă în ceea ce privește prelucrarea, partajarea și schimbul de informații între autoritățile vamale, dar și înființarea unui Ghișeu unic care le va permite companiilor să își finalizeze formalitățile vamale.
În sfârșit, planul de acțiune prevede ca, în vederea funcționării ca o entitate unică, să se achiziționeze din fonduri europene echipamente vamale fiabile și moderne, dar și pregătirea întregului sistem vamal european pentru crize viitoare și noi modele de afaceri.