Un miliard de euro pentru încurajarea tehnologiilor curate
Comisia Europeană este pregătită să investească un miliard de euro în proiecte inovatoare din domeniul tehnologiilor curate, astfel că de curând a lansat prima schemă de finanțare prin intermediul noului Fond pentru Inovare.
Mihaela Mihai, 08.07.2020, 12:02
Fondul pentru inovare este destinat finanţării proiectelor revoluţionare care vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia, industria cimentului sau cea chimică. Susține de asemenea producția și stocarea de energie din surse regenerabile și va ajuta ca noile tehnologii să pătrundă rapid pe piaţă.
Prima cerere de propuneri, anunțată săptămâna trecută de executivul comunitar, va oferi finanțare sub formă de granturi, adică subvenții, pentru proiecte de mare anvergură din toate statele membre ale Uniunii, dar și din Islanda şi Norvegia. Fondurile pot fi utilizate în combinație cu ajutoarele de stat, dar și cu alte programe de finanţare ale Uniunii.
Un lucru trebuie subliniat. Proiectele vor fi evaluate în funcţie de potenţialul lor inovare, de aplicare la scară largă şi de rentabilitate.
Sunt investiţii pe scară largă care vor contribui la relansarea economiei, este de părere vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 29 octombrie, însă finanțarea de un miliard de euro, anunțată zilele trecute, este doar începutul. Până în anul 2030, Fondul pentru inovare va aloca peste 10 miliarde euro, bani care vor fi obţinuți din licitarea certificatelor europene de emisii de gaze cu efect de seră.
Trebuie spus de asemenea că Fondul pentru Inovare corespunde Pactului Ecologic, prezentat în decembrie anul trecut de președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. Este o strategie care își propune să transforme Uniunea într-o economie modernă, eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor și competitivă, în care să nu mai existe emisii de gaze cu efect de seră până în anul 2050.
Pactul Ecologic european nu vorbește doar despre reducerea emisiilor. Înseamnă încurajarea inovațiilor. Se referă la mâncare de calitate și mobilitate modernă. Va duce la crearea de noi afaceri și piețe în întreaga Europă,spunea la lansare șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Și tot ea a adaugat atunci: Pactul ecologic european este noua noastră strategie de dezvoltare.
Pactul acoperă, de altfel, toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, industria siderurgică, tehnologia informațiilor, textilele și produsele chimice. Îndeplinirea obiectivelor necesită însă investiții semnificative. Ar fi vorba de 260 de miliarde de euro până în 2030 doar în sectorul energiei și al combaterii schimbărilor climatice. Aceste investiții vor necesita mobilizarea sectorului public și a celui privat.